Црна Гора: Увести строже казне за пуцање на весељима?

Пратите насTelegramOdyssey
Због нелегалног коршћења оружја на јавним скуповима и весељима требало би увести строже казне, казао је криминолог Велимир Ракочевић.

Иако је шенлучење строго законом забрањено, он је за „Нову М“ рекао да би у том смислу требало осмислити добру стратегију како би се тај проблем решио, пренео је Танјуг.

Иако је законом забрањено, није реткост да се у Црној Гори на бројним весељима и скуповима користи оружје, што често доведе до немилих догађаја. Ракочевић сматра да се проблем може превазићи једино променом свести грађана, али док се то не деси, каже да би требало пооштрити казнену политику судова.

„Санкције нису адекватне, имајући у виду тежину деликта. Законом о јавном реду предвиђен је прекршај сваком ко пуца на јавном скупу без одобрења и зато се може изрећи казна затвора до 60 дана. Свака употреба оружја, што је супротно закону, врло је тежак деликт, јер врло често изазива конкретну опасност по живот људи и због тога би требало размислити да се санкције пооштре“, каже Ракочевић.

Он тврди да у решавању овог проблема недостаје добро осмишљена стратегија, а као један од важнијих узрока шенлучења наводи и широку доступност оружја.

„Имајући у виду да се ради о класичном виду организованог криминалитета, онда је та доступност више изражена, зато што ми по геостратешком положају представљамо такозвани јужни крај балканске руте. Дакле, не као држава где долази до кријумчарења оружја, али као држава преко које прелазе одређени канали кријумчарења, и самим тим постоји могућност да нешто од тог оружја остане на нашој територији“, рекао је он.

Недавно је један овакав метак погодио жену на весељу у Никшићу, а према речима Ракочевића данас је тога ипак мање него што је некада било.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала