Фаза бруталних обрачуна: Американци и десница ударају на Моралеса као на Мадура

© AFP 2023 / JORGE BERNALПротести у Боливији
Протести у Боливији - Sputnik Србија
Пратите нас
Напад на градоначелницу малог града Винта у централној Боливији, коју су присталице опозиције вукле босоногу по улици, а потом офарбалe црвеном бојом, ошишалe и натералe да потпише оставку, најава је све бруталнијих обрачуна, сматра дугогодишњи дописник из Латинске Америке Борислав Лалић.

Озбиљни нереди који су, како медији преносе, већ однели три живота, практично трају од када су окончани избори на којима је Ево Моралес тесно победио у походу на свој четврти председнички мандат.

„У том сукобљавању Моралесових и присталица опозиције, која не признаје резултате избора, овај брутални напад не искључује могућност да дође до сукоба који почињу да миришу на грађански рат. Лако је потпалити нереде и незадовољство народа у Боливији, јер је реч о једној од најсиромашнијих земаља Латинске Америке и народ ће лако кренути на улице“, сматра саговорник Спутњика.

Удар на Моралеса

Сасвим је извесно да опозиција у Боливији, поред свих других аргумената, жели да искористи то што је на изборима Моралес победио прилично тешко, без онакве већине какву је освајао на претходним изборима.

„Зато и врше притисак и траже други круг председничких избора“, објашњава Лалић.

„У томе су добили подршку и одређених спољних фактора, пре свега Организације Америчких Држава, која је рекла да су избори ипак неизвесни и да би их требало поновити, односно ићи у други круг, што Моралес не прихвата. То траже и Американци, то траже и Колумбија и Бразил, суседне земље које имају десне режиме и заједно са Америком, па и Организацијом Америчких Држава, инсистирају очигледно на томе да се отарасе Моралеса“, напомиње саговорник Спутњика.

Он, са друге стране, додаје да се сам Моралес мало политички и истрошио, јер је на власти у Боливији од 2005. године.

© REUTERS / DANIEL JAMES - LOS TIEMPOS BOLIVГрадоначелница Патрисиа Арће према којој је опозиција у Боливији била брутална
Фаза бруталних обрачуна: Американци и десница ударају на Моралеса као на Мадура - Sputnik Србија
Градоначелница Патрисиа Арће према којој је опозиција у Боливији била брутална

Председник Боливије је на свим претходним изборима освајао релативно велику већину, а за њим је ишла та рурална Боливија, Индуси, мешанци који су у већини. Око 70 одсто становништва чине ти сиромашни људи са плантажа, са села и из рудника, који су подржавали Моралеса и његов Покрет за социјализам“, објашњава Лалић.

Удар на једину „леву“ државу

Моралес је, подсећа, рекао да неће поднети оставку, јер сматра да се ради о покушају државног удара који заговарају унутрашње снаге и који има подршку споља, што је поприлично познати сценарио када је реч о Латинској Америци.

„Међутим, оно што је сасвим извесно је да се Боливија суочава са великим проблемима. То је једна од најсиромашнијих земаља Латинске Америке, са једанаест, дванаест милиона становника и националним дохотком по глави становника који једва прелази 3.000 долара, па је прилично лако покренути уличне немире и демонстрације, јер незадовољних у таквој ситуацији увек има пуно. Међутим, шта је алтернатива? Очигледно је да ова ’таласања‘ у Латинској Америци, подстицана и подржавана споља, хоће да Боливију ослободе тог ’левог режима‘, јер су Моралес и Покрет социјалиста сада, практично, не рачунајући Венецуелу, готово једини у Латинској Америци који одржавају неку ’леву власт‘ на нивоу државе“, уверен је Лалић.

Како каже, у Бразилу, као и у Колумбији, на власти су „десни“ режими, док су „таласања“ која се дешавају у Боливији захватила и Чиле и Аргентину, у којој су недавно одржани избори и где је победила нешто либералнија, али ипак „десна“ опција.

Кобна подршка Мадуру

„Сасвим је извесно да се Боливија налази у једном периоду неизвесности и драматичних дешавања. Она је, иначе, у последњих сто година била позната као земља у којој су се често дешавали државни удари и смењивали председници, тако да ово није ништа ново. Оно, пак, што јесте ново је то што је Латинска Америка превазишла ту фазу, што у њој више није било државних удара нити војних диктатура. Надамо се да се то неће сада десити, али чињеница је да је ситуација у Боливији доста озбиљна и да се Моралес неће тако лако томе одупрети, јер против њега не раде само унутрашње снаге“, примећује Лалић.

© REUTERS / Ueslei MarcelinoДемонстрације опозиције у Боливији, неће Моралеса за председника
Фаза бруталних обрачуна: Американци и десница ударају на Моралеса као на Мадура - Sputnik Србија
Демонстрације опозиције у Боливији, неће Моралеса за председника

Према његовим речима, очекивано је да ће се уличне демонстрације и тензије наставити, тим пре што Моралесу не иде на руку чињеница да је његов режим један од ретких који подржава власт Николаса Мадура у Венецуели.

„Америка у Боливији покушава оно што је својим притисцима и помоћи успела да уради у Бразилу и Колумбији — да те земље врати на колосек десног, проамеричког режима. Како је Боливија релативно мала и сиромашна земља, ти притисци су јачи и сигурно је да им неће тек тако одолети“, закључује Борислав Лалић за Спутњик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала