Макронова порука распирује битку усред Вашингтона

© AP Photo / Christophe Petit TessonДоналд Трамп и Емануел Макрон
Доналд Трамп и Емануел Макрон - Sputnik Србија
Пратите нас
Макронова изјава да је НАТО на самрти, а да се Европа налази на ивици понора, имаће утицаја на америчке председничке изборе, који би требало да буду одржани у новембру наредне године.

„Иако НАТО није у врху тема о којима размишља просечни амерички бирач, Трампови противници оптуживаће га за разарање трансатлантског и других западних савеза, док ће Трампов аргумент гласити да је и сам говорио да је НАТО превазиђена прича, да није једини који тако мисли, трудећи се да све преокрене у своју корист“, сматра аналитичар Александар Павић.

Кампања за обе стране

„Ма ко да буде демократски кандидат на америчким председничким изборима, сигурно ће користити Макронову изјаву да покаже како је Трамп, наводно, уништио једно традиционално савезништво“, предвиђа наш саговорник.

„НАТО сада постаје тема предизборне кампање у Америци, неће бити главна, али ће бити аргумент који ће се потезати и са једне и са друге стране“, каже Павић.

Као и многе друге ствари у политици, спин ће бити најважнији. Дакле, питање је како ће ко тумачити Макронове поруке и у који контекст ће желети да их стави.

„Али, остаје чињеница да се још не зна који су прави Макронови мотиви за све ово“, додаје он.

„Дубока држава“ и Трампови противници могу да искористе Макронову изјаву тако што ће га оптужити за разарање трансатлантских односа, који су били стабилни, плодни и трајали су седам деценија.

© AP Photo / Pablo Martinez MonsivaisДоналд Трамп и Јенс Столтенберг на Самиту НАТО-а у Бриселу
Макронова порука распирује битку усред Вашингтона  - Sputnik Србија
Доналд Трамп и Јенс Столтенберг на Самиту НАТО-а у Бриселу

„У том смислу, то може да користи ’дубокој држави‘. Са друге стране, и Трамп може да користи ту Макронову изјаву и да каже да је и сам то говорио — да је НАТО превазишао своју оригиналну мисију и да је потребно нешто ново“, наглашава Павић.

Биће последица

Као и сваки други вешт политичар, Макрон крије своје намере, али чињеница је да је ово оставило дубоке последице.

„Као што је француско ’не‘ проширењу ЕУ оставило дубоке последице, тако ће и сумња у НАТО, изречена од стране четврте војне силе у том савезу, оставити дубоке последице по укупан имиџ НАТО-а у свету, а и на унутрашње односе у НАТО-у“, сматра Павић.

Емануел Макрон је у интервјуу за британски „Економист“ упозорио и да се чланице ЕУ више не могу ослонити на Сједињене Државе, односно да се од Америке више не може очекивати да ће стати у одбрану земаља-чланица НАТО-а.

Он је додао како Европа мора стратешки да почне да размишља о самој себи као о геополитичкој сили.

„У противном, Европа више неће контролисати властиту судбину“, рекао је Макрон.

Макрон је додао да су до сада Америка и Европа делиле интересе, те да се он неуморно трудио да одржи добре односе са председником Доналдом Трампом.

Али, сматра он, Америка први пут има председника који „не дели нашу идеју о европском пројекту“ и да су, чак и ако Трамп не победи на следећим изборима, историјске тековине учиниле своје и раздвојиле старе савезнике.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала