Научно доказано: Плава светлост убрзава старење

CC0 / пиксабеј / Плава светлост
Плава светлост - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички научници тврде да светлосни таласи које емитују светлосне диоде оштећују мождане ћелије и оне у мрежњачи. Низ експеримената на воћним мушицама открио је да ови таласи такође убрзавају старење.

Светлост је врста електромагнетног зрачења која носи одређену количину енергије. Црвено светло има малу енергију и људско око га лако опажа, док плава светлост, која има највећи волумен енергије, чини да се наше очи брже умарају.

Вештачка плава светлост коју емитују савремени електронски уређаји узрокује највећу штету јер јој таласна дужина варира између 380 и 500 нанометара.

Да би то потврдили, научници са Државног универзитета у Орегону спровели су серију експеримената на воћним мушицама. Организам овог инсекта јако подсећа на људски.

Мушице коришћене у овом истраживању биле су подељене у три групе. Прва група је провела 12 сати под плавим светлом и 12 сати у мраку, док је друга група све време остала у тами.

Резултати експеримента открили су да инсекти прве групе имају краћи животни век. Поред тога, муве у овој групи претрпеле су оштећења неурона на њиховом мозгу и мрежњачи.

Научници су такође схватили врло занимљиву чињеницу: инсекти су покушали да избегну излагање плавој светлости.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала