Противници Хафтара се пожалили на „мешање“ Русије у конфликт у Либији

© AFP 2023 / Mahmud TurkiaБомбардовање владиних снага у Либији
Бомбардовање владиних снага у Либији - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар унутрашњих послова Либије у такозваној прелазној Влади националног јединства Фатхи Башага тврди да се Москва наводно „меша“ у конфликт Триполија са Либијском националном армијом маршала Халифе Хафтара.

Башага је изјавио да су операције које је Влада у Триполију изводила са САД биле успешне и да су нанеле штету терористичкој организацији ДАЕШ, док генерал Хафтар ствара „плодно тло“ за милитанте, пише „Блумберг“.

Либијски министар је изјавио да „плаћеници из Русије“ на страни Хафтара, наводно, ометају решавање конфликта. Башага је додао да се „Руси мешају како би долили уље на ватру конфликта и распламсали га“.

„Доказ тога је распоређивање ’Вагнерових‘ бораца у Либији“, рекао је министар.

Раније је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков назвао спекулацијама писања западних медија да у Либији оперишу „руски плаћеници“.

Подсетимо, у Либији је на снази двовлашће: на истоку државе у граду Тобрук ради парламент који је изабрао народ, а на западу, у главном граду Триполију, налази се Влада националног јединства на челу са Фаезом Сараџом, која је формирана уз подршку УН и Европе. Влада источног дела земље делује независно од Триполија и сарађује са националном војском на челу са Халифом Хафтаром, који води рат против екстремиста. Ове две владе се тренутно налазе у рату и воде борбу за Триполи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала