Хрвати међу најнезадовољнијим грађанима Европске уније: Гори само Бугари

© Flickr / European ParliamentЗаставе Хрватске и ЕУ
Заставе Хрватске и ЕУ - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Наиме, са просечном општом оценом квалитета живота од само 6,3 у 2018. години Хрвати су задовољнији једино од Бугара, који су квалитету живота дали просечну оцену 5,4.

Овде ваља нагласити како се оцене крећу у распону од нуле, која означава потпуно незадовољство, па до 10, што је оцена за потпуно задовољство.

Иначе, просечна оцена квалитета живота грађана ЕУ у 2018. години износила је 7,3, што значи да квалитет свог живота Хрвати оцењују слабије од просека Уније, показују подаци Еуростата.

Док је задовољство квалитетом живота у Бугарској лани порасло у односу на 2013. годину, када је оцењено са 4,8, задовољство животом у Хрватској у истом периоду је стагнирало, односно, просечна оцена остала је иста.

Тренд стагнације оценом животних прилика у ЕУ у истом периоду има још само Белгија, чији су грађани, међутим, задовољнији начином живота од Хрвата, будући да квалитет живота оцењују са 7,6, што је изнад просека ЕУ.

Главни разлог незадовољства Хрвата је, чини се, финансијски. Наиме, како показује истраживање, сопствену финансијску ситуацију Хрвати оцењују просечном оценом 5,2, што је такође једна од најнижих оцена у ЕУ. Мање задовољни својом финансијском ситуацијом у ЕУ су само Литванци и Бугари, док је просечна оцена дубине џепа на нивоу ЕУ 6,5. Ипак, у односу на 2013. годину, оцена финансијске ситуације у Хрватској је порасла, будући да су тада испитаници у Хрватској својој финансијској ситуацији давали оцену 4,6.

Хрвати су при дну Унијине лествице и по оцени личних односа, односно квалитета односа с другим људима. Истраживање Еуростата показује да је просечна оцена коју дају испитаници у Хрватској лани била 7,5, што је испод просека Уније од 7,9. Личним односима су мање од Хрвата задовољни само Грци и Бугари.

Словенци и иначе спадају међу задовољније грађане ЕУ. Наиме, укупан квалитет живота они су оценили са 7,3, што је на нивоу просека ЕУ. Близу просека Словенци су и по оцени финансијског стања, које су оценили са 6,3.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала