Још афричких земаља могло би да повуче признање Косова

CC0 / Balkan photos / Резолуција 1244 - илустрација
Резолуција 1244 - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Што је мањи притисак Запада на афричке државе, то је већа могућност да још неке државе попут Гане повуку признање Косова, које је на неки начин од њих било изнуђено.

Гана је шеснаеста држава по реду која је повукла признање Косова, а одлука те државе могла би да утиче да и њени суседи крену истим путем, каже за Спутњик Драган Милосављевић, дугогодишњи дописник Танјуга из Африке.

Смањен притисак

„Гана је до сада највећа и може се рећи најзначајнија држава у низу земаља које су повукле признање Косова, и то, према мом мишљењу, спада у стварање новог геополитичког оквира у свету“, сматра Милосављевић.

Повлачења признања Косова јесу део вештине наше дипломатије, али није само то допринело да Гана промени свој став, истиче наш саговорник и подсећа да су мале државе признале Косово под притиском у тада униполарном времену.

„Гана је земља која је имала традиционално добре односе са Југославијом и такве односе има и са Србијом, тако да су они вероватно једва дочекали смањење притиска, а можда и директан подстицај да повуку признање. Због тога бих на ово повлачење гледао као и на нешто више од самог тог чина. Дакле, као промену климе, што је добар наговештај за нека будућа збивања“, уверен је наш саговорник.
© Flickr / Stig NygaardГана
Још афричких земаља могло би да повуче признање Косова - Sputnik Србија
Гана

Према његовим речима, Гана има добру економску сарадњу и са Кином, а за разлику од времена када је Запад у тој држави био присутан као колонизатор, данас је клима сасвим другачија. Управо то може да буде окидач да друге државе, чак и много веће од Гане, крену њеним путем.

Утицај на суседе

„Гана је са 29 милиона становника мала у односу на једну Нигерију, која има више од 100 милиона становника. Свакако би Гана могла да утиче на своје прве суседе, па и на Нигерију, која је данас мање корумпирана и подложна утицају Запада него што је то било некада. А то би већ био једн веома крупан корак“, сигуран је Милосављевић.

Наш саговорник подсећа да је Гана држава која је већ седамдесетих година прошлог века имала више од 75 одсто писмених грађана и свој универзитет.

И министар спољних послова Ивица Дачић реко је да је Гана озбиљна земља и да је нота коју су они написали „боља него да смо је ми написали“.

„Већ у другој реченици ноте стоји да је Гана донела одлуку да повуче признање Косова и да сматра да је одлука претходне владе Гане о признању Косова као независне државе погрешна“, казао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је додао и да су разговори са Ганом трајали доста дуго, да се разговарало на свим нивоима и да су са представницима те земље разговарали председник Србије Александар Вучић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић и он као министар спољних послова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала