Кустурица: Хандке не пристаје на крах морала, као ни ми Срби

© Tanjug / Dimitrije GollЕмир Кустурица
Емир Кустурица - Sputnik Србија
Пратите нас
У Андрићграду је вечерас одржано предавање на тему „Петер Хандке — апостол истине“.

О добитнику овогодишње награде за књижевност Петеру Хандкеу, његовом односу према српском народу и разлозима због којих је нападан, како у Федерацији БиХ тако и у појединим европским круговима, говорио је идејни творац Андрићграда и прослављени српски и светски режисер Емир Кустурица.

Није случајно да се о нобеловцу Хандкеу говорило у Институту који носи име славног нобеловца Иве Андрића. Ту симболику Кустурица је посебно нагласио као основ везе Хандкеа и Срба.

Подсетио је на мало знану чињеницу — да је УДБА чинила све да спречи да Андрић добије Нобелову награду, али да није успела, баш као што ни центри моћи на Западу нису спречили Нобелов комитет да додели Нобелову награду за књижевност Хандкеу, истакавши да награду није добио због идеолошких уверења, већ зато што су његова дела тријумф уметности.

„Хандке не пристаје на крах морала, и то је оно што га је приближило нама Србима“, рекао је Кустурица.

Хандкеа посебно издваја чињеница што је у тешким временима боравио како на Космету тако и у Републици Српској, што је писао о Србима, тражио за њих истину и уравнотежени приступ на Западу. Због тога је трпео и трпи недобронамерне критике и неосноване нападе.

„Како је Хандке добио Нобелову награду за књижевност, тако је то додатни разлог да никада не признамо такозвану независност Косова“, поручио је Кустурица.

Напади којима је Хандке изложен, посебно након што је обелодањено да је добитник Нобелове награде за књижевност, исти су или барем слични нападима којима је свих ових година изложен и Кустурица, те не чуди што је неко приметио да су Кустурица и Хандке браћа по уметности и страдању, пренела је Радио-телевизија Републике Српске.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала