Патрушев: Планови Вашингтона повећавају ризик од избијања нуклеарног рата

© Depositphotos.com / CurraheeshutterНуклеарна експлозија
Нуклеарна експлозија - Sputnik Србија
Пратите нас
Планови Сједињених Америчких Држава да се повуку из Споразума о отвореном небу спуштају праг коришћења нуклеарног оружја и вишеструко повећавају ризике за цео свет, сматра секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.

Према његовом мишљењу, ти планови су на истом нивоу као и повлачење Вашингтона из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета и Споразума о ПРО, уз неспремност Вашингтона да ратификује Споразум о свеобухватној забрани нуклеарних проба и ради на продужењу Споразума о неширењу наоружања.

„Све то негативно утиче на предвидљивост војно-стратешке ситуације и води ка смањењу прага употребе нуклеарног оружја и, самим тим, вишеструко повећава ризике за цело човечанство“, истакао је Патрушев у свом чланку „Безбедност Русије у савременом свету“ у „Росијској газети“.

Патрушев наводи да приоритет у заштити Русије од хибридних претњи треба да буде, између осталог, и очување и јачање уставног поретка земље.

„Према нашим проценама, приоритетна пажња би требало да буде усмерена на одржавање и јачање уставног поретка, суверенитета, независности и територијалног интегритета Русије у условима примене хибридних метода против наше земље“, прецизира Патрушев.

„При томе је важно да се обезбеди реализација постојећих и стварање додатних конкурентских предности руске економије, даље јачање економског положаја наше земље у свету и прелазак на одржив дугорочни социо-економски развој“, додаје он.

Запад жели да уништи простор ЗНД

Запад жели да уништи заједнички хуманитарни простор ЗНД-а, подели народе земаља Заједнице, подстакне русофобију и дискриминише руски језик, сматра секретар Савета безбедности Русије.

„Запад води доследну политику у односу на ЗНД и ОДКБ, која је усмерена на уништавање јединственог хуманитарног простора и даљег раздвајања народа. Негују се национализам и неонацизам, отворена русофобија, руски језик је дискриминисан, а заједничка историја земаља ЗНД се искривљује и оцрњује.“

Пентагонове биолошке лабораторије

Посебну забринутост представља Пентагоново формирање лабораторија, првенствено у земљама ЗНД, где се врше истраживања заразних болести и где може да се ствара биолошко оружје, пише Патрушев.

„С тим у вези, повећава се потреба за уском координацијом с нашим партнерима, укључујући и за закључивањем билатералних споразума о биолошкој безбедности“, додаје он.

САД: Перспективе очувања глобалне хегемоније

Очигледно је да појава нових светских и регионалних центара моћи не одговара традиционалним центрима моћи, пре свега Сједињеним Америчким Државама и такозваном колективном Западу који оне предводе.

Деведесетих година прошлог века Американци су сматрали да је Русија коначно отписана, а да Кина, и поред свих својих успеха у економији, неће моћи да претендује на статус светске силе првог ранга. То је створило илузију да је у свету заувек успостављен либерални светски поредак, заснован на америчкој хегемонији.

Међутим, већ крајем прве деценије 21. века, Русија је успела да убрзано обнови свој потенцијал и поврати изгубљени утицај на светској сцени. Кина је, са своје стране, почела да оспорава статус Сједињених Америчких Држава као глобалног економског лидера. Данас та држава већ ствара већи обим БДП-а (по паритету куповне моћи) од Сједињених Америчких Држава. На улогу локомотиве глобалне економије почеле су да претендују и друге земље, пре свега Индија, која све више изражава своје политичке амбиције. У тим условима, Белој кући је постало очигледно да њена геополитичка стратегија захтева озбиљне корекције.

Приоритети Русије у области безбедности

Патрушев истиче да је међу кључним приоритетима Русије у области безбедности даље јачање бескомпромисне борбе против глобалне терористичке претње, не само унутар Русије, већ и на њеним границама.

„Осим тога, национални интереси и безбедност државе обезбеђиваће се и штитити у информационо-комуникационом простору“, додаје Патрушев.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала