Русија: Ако САД и изађу из Споразума о отвореном небу — ми нећемо

Пратите нас
Русија неће излазити из Споразума о отвореном небу у случају да такву одлуку донесу САД, рекао је листу „Известија“ заменик шефа дипломатије Русије Сергеј Рјабков.

Према речима дипломате, у ресору нису сигурни да америчка страна заиста намерава да напусти споразум. Ипак, МИП је изразио спремност да размотри различите сценарије одговора ако САД ипак то ураде.

„Постоје различите опције, али ми не можемо једноставно поступити реципрочно“, изјавио је Рјабков.

Он је нагласио да Споразум о отвореном небу игра важну улогу за све стране, пошто стабилизује многе савремене процесе.

Раније је председник Комитета за међународне послове Представничког дома Елиот Енгел изјавио да је забринут због саопштења о плановима Вашингтона да изађе из Споразума о отвореном небу. У вези с тим, он је послао Белој кући писмо са протестом на име саветника председника за националну безбедност.

Споразум о отвореном небу је последњи механизам који омогућава већу транспарентност и предвидљивост војне политике. Он покрива 34 државе и осмишљен је за градњу поверења између потписница, а предвиђа неометане извиђачке летове изнад територије било које земље која га је потписала ради прикупљања информација о оружаним снагама и њиховим активностима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала