Русија осуђује наговештаје медија о умешаности у смрт оснивача Белих шлемова

© AP PhotoСуоснивач Белих шлемова Џејмс Ле Мезурје
Суоснивач Белих шлемова Џејмс Ле Мезурје - Sputnik Србија
Пратите нас
Истрага о смрти суоснивача Белих шлемова Џејмса ле Мезурјеа још увек није почела, а британски медији већ традиционално покрећу русофобичне изјаве и наговештавају умешаност Москве, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
„Ако се следи логика британских медија, убиство Ле Мезурјеа требало је да се деси још у априлу 2017. Управо тада је Министарство спољних послова дало свој први званични коментар о његовој припадности и умешаности у Беле шлемове“, додаје се у саопштењу Министарства.

Такође се истиче да је друга „пропуштена шанса“ за британске медије била изјава заменика министра спољних послова Русије Олега Сиромолотова од 16. марта 2019.

Министарство је истакло да британски медији на таласу врућих вести шире оптужбе, а кад се разјасни да Русија није умешана, одмах прелазе на друге теме.

У саопштењу се подсећа да су сличан сценарио користили западни медији да би извештавали о инциденту са смрћу Литвињенка, Березовског и Скрипаља.

Ле Мезурје је јутрос пронађен мртав у дворишту своје куће у Истанбулу. Истрага сматра да је пао са балкона на трећем спрату. Како је рекла његова супруга, која се у том тренутку налазила у стану, он је био под утицајем таблета за спавање.

Након погибије суоснивача Белих шлемова, он се нашао у центру пажње британских медија. Тако је лист „Индипендент“ објавио чланак „Џејмс ле Мезурје: Британски суоснивач Белих шлемова пронађен мртав након оптужби за шпијунажу од стране Русије“.

Повод за оптужбе биле су изјаве портпаролке Министарства спољних послова Марије Захарове од 8. новембра која је „открила активности британског обавештајног агента“. Осим тога, лист је скренуо пажњу на саопштења на сајту Министарства спољних послова Русије, у којима се говори о „доприносу Ле Мезурјеа неморалним злочинима Белих шлемова“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала