Трамп: Моралесова оставка доноси демократију западној хемисфери

© REUTERS / DANILO BALDERRAMAПрипадници полиције на крову зграде током протеста у Боливији
Припадници полиције на крову зграде током протеста у Боливији  - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да оставка председника Боливије Ева Моралеса представља значајан тренутак за демократију на западној хемисфери.

Трамп је одао признање народу Боливије зато што је захтевао слободу и боливијској војсци што је поштовала заклетву да ће штитити устав земље.

„Након скоро 14 година и недавног његовог покушаја да обори боливијски устав и вољу народа, Моралесов одлазак чува демократију и утире пут да се чује глас боливијског народа“, оценио је Трамп.

Амерички председник је додао да догађаји у Боливији шаљу јасан сигнал Венецуели и Никарагви да ће „демократија и воља народа увек победити“.

Председник Венецуеле Николас Мадуро - Sputnik Србија
Мадуро осудио пуч против Моралеса, братског председника

„Kорак смо ближе потпуно демократској, просперитетној и слободној западној хемисфери“, навео је Трамп.

Бивши председник Еквадора: Оставка је преврат

Са друге стране, бивши председник Еквадора Рафаел Кореа сматра да се оставка боливијског лидера може посматрати и као „државни преврат“.

„Када врховни командант оружаних снага позива председника државе изабраног на демократским изборима са мандатом до 2020. године, да поднесе оставку — како то другачије треба да се назове? Како би то назвали у Боливији, Белгији, Кини и другде? Наравно — државним превратом“, нагласио је Кореа у изјави за РТ.

Он је прецизирао да се не ради о начелнику свих оружаних снага, већ само о копненим.

„У правној уставној држави то је неприхватљиво. Али, пошто се радња одвија у Боливији и против Ева Моралеса, сви на ово затварају очи“, додао је Кореа.

Ево Моралес, први домородац — председник Боливије, поднео је оставку у недељу, након што га је на то позвала војска после више недеља протеста због спорних избора.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала