Tренутак удара који је потопио норвешку фрегату током војних маневара НАТО-а /видео/

CC0 / Ministerio de Defensa de Noruega / Потапање норвешке фрегате
Потапање норвешке фрегате - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Норвешке власти објавиле су видео-снимак на коме је забележен снажан удара танкера у фрегату „Хелге Ингстад“, ​​током војних маневара НАТО-а крајем 2018. године.

Упркос снажном удару, нико није озбиљније повређен, а само седам морнара на војном броду је задобило лакше повреде.

Штета нанесена танкеру „Сола“, који је пловио под малтешком заставом, није била велика.

Међутим, исто се не може рећи за „Хелге Ингстад“, један од најскупљих бродова норвешке флоте. Коштао је милијарду евра. Због претрпљене штете брод је потонуо.

Потом је норвешка војска успела да га транспортује у морнаричку базу „Хаконсверн“, где је утврђено да би санација трајала исто време колико би требало да се изради нова фрегата, као и да ће цена поправке бити већа. Тако је одлучено да се брод повуче из флоте.

Према прелиминарном извештају агенције одговорне за истраживање узрока несреће, један од главних разлога био је недостатак искуства посаде која је била задужена за фрегату. Такође, утврђено је да није био укључен аутоматски транспондер за идентификацију на броду „Хелге Ингстад“, што је отежало његово уочавање на радарским екранима.

Утврђено је и да је посада танкера оставила осветљење палубе брода, што је отежало препознавање његових навигацијских светала и локације. Такође се истиче и спора реакција танкерске посаде, која је трајала предуго да би упозорила фрегату на удар.

У извештају се наводи да су оператери центра за поморски саобраћај, који су одговорни за контролу кретања бродова у њиховој зони одговорности, неправилно руководили ситуацијом и да су могли да избегну инцидент.

Влада Норвешке размотрила је могућност да су тешке последице утицаја на фрегату настале због грешака у њеном дизајну.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала