„Европа умире!“ Десетине хиљада десничара позвало на „пољску Интифаду“ /видео/

© REUTERS / Kamil JasinskiМарш деснице у Пољској
Марш деснице у Пољској - Sputnik Србија
Пратите нас
Десетине хиљада пољских националиста изашло је на улице Варшаве на годишњи марш крајње деснице у знак сећања на независност земље, истичући симболе беле ноћи и машући бакљама.

Ученици су носили пољске заставе и узвикивали су „Не Европској унији“ и „Част домовини!“

Демонстранти у црним капуљачама транспарентима су позивали на „пољску Интифаду“.

Марш се одржава у знак сећања на успостављање Друге Пољске Републике 1918. године, формиране после Првог светског рата од делова Немачке, Аустрије и Русије.

Организатор Роберт Бакјевич упозорио је окупљене учеснике у Варшави да је свет „напустио Бога и хришћанство“ и да ће Пољска умрети „док нација западне Европе умире“, пренео је Ројтерс.

Антиимиграција била је још једна од тема догађаја, а Зјемовит Пжебитковски из ултранационалистичке пољске групе младих поручио је Пољацима да је важно неговати „национални морал“ и зауставити масовну имиграцију.

​Марш је привукао пажњу и учешће крајњих десничара из читавог света. Ове године су учествовали активисти крајње десне италијанске групе Форца Нуова и активисти из Мађарске.

Овогодишњи догађај био је знатно мањи од прошлогодишњег који је обележио стогодишњицу пољске независности, на којем је учествовало око 200.000 људи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала