Кијев: Нема препрека за састанак лидера „нормандијске четворке“

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаСастанак лидера "нормандијске четворке"
Састанак лидера нормандијске четворке - Sputnik Србија
Пратите нас
Све препреке за састанак лидера земаља „нормандијског формата“ (Украјина, Русија, Француска, Немачка) уклоњене су током састанка трипартитне контакт-групе за решавање ситуације у Донбасу, изјавила је Дарја Олифер, портпаролка представника Кијева на преговорима Леонида Кучме.

„Данас су на састанку трипартитне контакт-групе уклоњене све препреке за састанак у ’нормандијском формату‘ на највишем нивоу — повлачење снага и средстава на подручју насеља Золото, Петровско и Станица Луганска представљало је последњи корак у том правцу“, написала је Олиферова на својој страници на Фејсбуку.

При томе се, према њеним речима, Кијев нада да ће одржавање састанка лидера земаља „нормандијске четворке“ у најскорије време убрзати решавање свих горућих питања за решавање сукоба у Донбасу.

Претходно је министар спољних послова Украјине Вадим Пристајко изјавио да постоје приближни датуми састанка лидера земаља-учесница „нормандијског формата“.

Портпарол председника Русије Дмитриј Песков саопштио је раније да Кремљ сматра преурањеним да се говори о одржавању самита у „нормандијском формату“ до краја године, зато што још увек постоји много питања — „овај самит треба да буде добро припремљен да би се обезбедио одговарајући учинак“.

Такозвани „нормандијски формат“ преговора о Украјини постоји од јуна 2014. године. Тада су, током прославе 70. годишњице искрцавања савезника у Нормандији, лидери Русије, Украјине, Француске и Немачке први пут разговарали о решавању сукоба у Донбасу. Од тада је одржано неколико телефонских разговора и сусрета на највишем нивоу, као и контаката министара спољних послова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала