Лавров: Земље БРИКС-а противе се примени силе, глобална питања решавати дијалогом

© POOL / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија, као и остале земље БРИКС-а, противи се употреби силе без одобрења Савета безбедности УН и позива да се глобална питања решавају путем дијалога, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у свом чланку за штампане медије земаља БРИКС-а.

„Русија, као и друге земље БРИКС-а, одбацује диктатуру и притисак, уцене и претње, а посебно употребу силе без одобрења Савета безбедности УН. Напротив, предлаже се да се следи пут обостраног дијалога, усмереног ка постизању консензуса, који предвиђа уважавање интереса свих учесника међудржавне комуникације. Уверени смо да би било какви договори о најважнијим светским питањима требали да се развијају уз максимално широко и равноправно учешће свих заинтересованих страна, као и да се ослањају на опште признате правне норме“, рекао је Лавров.

Он је додао да ће Русија током председавања БРИКС-ом 2020. године наставити да јача партнерства међу државама-чланицама.

Како је истакао руски министар, сарадња у области културе, образовања, спорта и омладинске политике добија све већи замах, а развијају се и контакти између људи.

Лавров је нагласио да је међу приоритетима Русије и јачање спољнополитичких координација са другим земљама БРИКС-а на водећим мултилатералним платформама, у првом реду у УН, која ће следеће године обележавати 75. годишњицу.

Овогодишњи, једанаести по реду, самит групе БРИКС (Бразил, Русија, Кина, Индија и Јужноафричка Република) одржаће се у Бразилу 13. и 14. новембра.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала