Ники Хејли о Чуркину и Небензји и руској политици: Руси нам нису пријатељи

© AFP 2023 / DON EMMERTБивша стална представница САД у УН Ники Хејли током заседања Савета безбедности УН у Њујорку
Бивша стална представница САД у УН Ники Хејли током заседања Савета безбедности УН у Њујорку - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивша стална представница Сједињених Америчких Држава у УН Ники Хејли објавила је мемоаре, у којима је писала како је сарађивала са руским дипломатама.

Хејлијева се налазила на челу америчког представништва у УН у периоду од 2017. до 2018. године.

Она наводи да за време њеног рада сарадња са руским дипломатама није била лака. Виталија Чуркина сматрала је сјајним ривалом, а, према сопственим речима, Василију Небензји није веровала, иако је сарађивала са њим, што подразумева одређени ниво поверења.

„Није нам ишло наруку то што је, када сам се први пут појавила у УН, стални представник Русије био искусан и вешт дипломата по имену Виталиј Чуркин. Виталиј је као дете био глумац у СССР-у и на најмање непоштовање реаговао је претераном драматичношћу“, испричала је Хејлијева.

Она је, међутим, истакла да је Чуркин „имао један квалитет какав се ретко виђа у Савету безбедности — могао је да говори без папира“.

© AFP 2023 / JUSTIN SULLIVANКњига бивше сталне представнице САД у УН Ники Хејли
Ники Хејли о Чуркину и Небензји и руској политици: Руси нам нису пријатељи - Sputnik Србија
Књига бивше сталне представнице САД у УН Ники Хејли

У другој половини 2017, па до 2018. године Хејлијева је сарађивала са новим сталним представником — Василијем Небензјом.

„Почетком 2018. године наша неслагања са Русима постала су толико озбиљна да је почело да се говори о новом Хладном рату у Уједињеним нацијама. Отишла сам код Василија и рекла да, зарад добрих односа у Савету безбедности, морамо да нађемо бар неке области у којима можемо да се слажемо. Он је, вероватно, сматрао да је то добра идеја, зато што ме је позвао на ручак на Дан светог Валентина“, пише Хејлијева.

Василиј ми се свидео, али му нисам веровала. Био је благ, умео да буде шармантан и да засмејава, али се одавао. Понекад сам могла да утврдим колико је напет, према начину на који је жвакао жвакаће гуме са никотином. Провели смо на ручку два часа, изврдавајући, све док се коначно нисмо сложили да можемо заједно да радимо на Авганистану и Африци. То није било много, али било је нешто“, додаје она.

Хејлијева је у својој књизи оштро критиковала руску политику, укључујући и политику према Сирији, Украјини и Венецуели. Она, такође, изражава неслагање са америчким председником Доналдом Трампом, и то због, по њеном мишљењу, сувише благих речи о Русији на конференцији за штампу са председником Владимиром Путином у Хелсинкију.

„Рекла сам му (Трампу): ’Руси нам нису пријатељи. Никада нам неће бити пријатељи. А Ви сте се изразили као да им полажемо рачуне‘“, пише Хејлијева. Она наводи и да може да разуме Трампа, који преферира лични стил комуникације и „зна да разоружа саговорника“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала