Отац оснивача „Викиликса“: Џулијан може умрети због тортуре

© AP Photo / Kirsty WigglesworthЏулијан Асанж
Џулијан Асанж - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Специјални изасланик УН за тортуру Нилс Мелцер изјавио је да Џулијан Асанж пати због психичке тортуре и његово здравље можда неће поднети даља испитивања. Ново саслушање поводом изручења оснивача портала „Викиликс“ заказано је за 18. новембар.

О стању у коме се налази Асанж, разговарали смо са његовим оцем Џоном Шиптоном.

Када сте последњи пут видели свог сина?

— Прошле среде. Провео сам два часа са Џулијаном после ручка. Он се налази у лошем стању. Након толико година гоњења, његово здравље је веома угрожено. Надамо се да ће моћи да се опорави, уколико се околности брзо промене.

Да ли сте преко адвоката тражили хитну медицинску помоћ?

— У затвору он добија медицинску помоћ, али ми инсистирамо да се та помоћ добија од лекара које изабере Џулијан.

© AP Photo / Dominic LipinskiЏон Шиптон
Отац оснивача „Викиликса“: Џулијан може умрети због тортуре - Sputnik Србија
Џон Шиптон

Да ли сте сагласни са мишљењем специјалног изасланика да Асанж може умрети због психолошких тортура?

— Да, у потпуности делим његово мишљење. Нилс Мелцер оштро изражава своје мишљење и оно је увек потврђено експертизом и знањем.

Он је такође изјавио да власти Велике Британије, у ствари, кажњавају Асанжа за то што је он објавио информацију, и да то нема никакве везе са оптужбама против њега.

— То је истина. У суштини, нема кривичног гоњења против Џулијана. Он није урадио ништа лоше. Једине оптужбе које је Велика Британија подигла против њега су екстратериторијалне. Џулијан није био у САД. Био је у Енглеској. Објаве су се тицале Европе и то је европски проблем. Постоје ограничења у правосуђу, која су поставили Европски парламент и европски званичници, да би се гоњење Џулијана завршило.

Да ли мислите да он сада може потражити азил у трећој држави, на пример — у Русији?

— Ја желим да се Џулијан врати кући, својој породици, мени, својој мајци, а све то га чека у Аустралији. И ја бих желео да посетим Русију. Џулијан је путовао тамо Транссибирском железницом. Али, ја бих хтео да се он врати кући.

© RuptlyЏулијан Асанж у затвору
Отац оснивача „Викиликса“: Џулијан може умрети због тортуре - Sputnik Србија
Џулијан Асанж у затвору

Како оцењујете рад Џулијана за све ове године? Да ли сте поносни на свог сина? Да ли је, по Вашем мишљењу, он правилно поступио?

— Да, није потребна никаква дискусија о чињеници да је то што је он урадио значајно за милионе људи.

Да ли сте заинтересовани за могућност да ступите у контакт са властима у Русији и директно затражите од њих да пруже азил Џулијану?

— Да, био сам заинтересован. Али сада хоћу да се он врати кући. Знате, он има децу која га нису видела неколико година. То је лоше. Осим ако сви ми не емигрирамо у Русију. Али то ће бити тешко. Одушевљен сам председником Руске Федерације Владимиром Путином и министром спољњих послова Сергејом Лавровом. И, ако их видите, реците им да их веома поштујем.

Група експерата УН је затражила од Шведске и Велике Британије да исплате Асанжу надокнаду за године гоњења. Да ли су Вас поводом тога контактирали представници тих држава?

— Не, нема ништа за сада. Ни речи о надокнади. Само се наставља кривично гоњење.

Да ли осећате притисак због својих активности?

— Не. Ја имам само један племенити задатак, а то је борба за своје дете. Сигуран сам да бисте очекивали исто то од свог оца.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала