Топ 10 најбогатијих компанија у Русији

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаРуске новчанице и монете
Руске новчанице и монете - Sputnik Србија
Пратите нас
Према финансијским извештајима, које су објавили Статистички завод Русије „Ростатом“ и руске компаније, на првом месту најбогатијих компанија у Русији по количини средстава и новчаних еквивалената којима су располагале крајем прошле године налази се „Збербанка“, преноси РБК.

„Збербанка“ је на крају 2018. године на рачунима имао 2,33 билиона рубаља.

Друго место је заузела „Гаспром банка“, која је на крају 2018. године имала 1,05 билиона рубаља. Банка ВТБ налази се на трећем месту са 929,3 милијарди рубаља.

© Sputnik / Нина Зотина / Уђи у базу фотографијаЗбербанка
Топ 10 најбогатијих компанија у Русији - Sputnik Србија
Збербанка

Међу топ 10 најбогатијих руских компанија налазе се и „Гаспром“ (849,4 милијарде рубаља), „Росњефт“ (832 милијарде), „Лукоил“ (492,7 милијарди), „Алфа банка“ (297,8 милијарди), „Сургут њефтегаз“ (260,3 милијарде), „Гаспромњефт“ (247,6 милијарди) и „Пошта Русије“ (203,5 милијарди).

Укупна средства на рачунима првих 10 компанија, укључујући и банке, износи око 7,5 билиона рубаља.
© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаШтанд компаније "Росњефт" на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу
Топ 10 најбогатијих компанија у Русији - Sputnik Србија
Штанд компаније "Росњефт" на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу

Уколико би се из рејтинга уклониле кредитне организације којима је због пословања потребно више новчаних средстава (на пример, за одржавање резерви), онда би се на прва три места налазиле компаније „Гаспром“, „Росњефт“ и „Лукоил“. Десет најбогатијих компанија, не узимајући обзир у банке, имају укупно 3,4 билиона рубаља.

Међу 20 организација са највише средстава налази се и Московски метро, који је крајем прошле године располагао са скоро 126 милијарди рубаља.
© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаВојна компанија "Рособоронекспорт"
Топ 10 најбогатијих компанија у Русији - Sputnik Србија
Војна компанија "Рособоронекспорт"

Државни посредник за извоз оружја „Рособоронекспорт“ прошле године је повећао залихе новца и еквивалената скоро три пута — са 38 милијарди на 110 милијарди рубаља. Треба узети у обзир да произвођачи и страни купци руског оружја дугују предузећу више од 800 милијарди рубаља.

Свеукупно, руске компаније су на крају 2018. године располагале са 14,7 билиона рубаља новчаних средстава и еквивалената, што је за 21 одсто више него 2017. године.

Ти подаци се уклапају у руски тренд акумулације, а не улагања.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала