Трамп: Вашингтон и Анкара раде на решавању проблема С-400

© AP Photo / Patrick SemanskyРеџеп Тајип Ердоган и Доналд Трамп
Реџеп Тајип Ердоган и Доналд Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Набавка система за противваздушну одбрану С-400 од стране Турске представља велике изазове за односе Вашингтона и Анкаре, а два лидера су наложили министрима спољних послова да почну да решавају ситуацију око С-400, изјавио је амерички председник Доналд Трамп.

„Набавка руске високотехнолошке опреме, као што је С-400, ствара за нас врло озбиљне потешкоће. Ми то редовно разматрамо, разговарали смо и данас и расправљаћемо о томе убудуће. Надамо се да ћемо успети да решимо ову ситуацију“, рекао је амерички председник на заједничкој конференцији за штампу са турским лидером Реџепом Тајипом Ердоганом.

Према Трамповим речима, лидери двеју земаља затражили су од америчког државног секретара и од министра спољних послова Турске, као и од саветника за националну безбедност обеју земаља, да одмах започну рад на решавању проблема С-400.

Са своје стране, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је са америчким председником разговарао о куповини руских система С-400 и најновијих америчких ловаца Ф-35 и истакао да та питања треба решавати путем дијалога.

„Данас смо разговарали о С-400 и Ф-35. Мислим да само дијалогом можемо да решимо проблеме са којима смо се суочили у вези са системима С-400 и програмом Ф-35“, рекао је Ердоган.

Он је додао да је Турска и даље спремна за преговор о куповини америчког противваздушног система „Патриот“.

„Уколико нам се понуде одговарајући услови, могли бисмо да их купимо“, нагласио је турски лидер.

Куповина руских ПВО система

Уговор о испоруци противракетног система С-400 „Тријумф“ Турској „Рособоронекспорт“ је потписао у априлу 2017. године у Москви. Ово је највећи извозни уговор Русије са земљама блока НАТО-а. Према њему, Русија је испоручила Турској четири дивизиона система ПВО С-400 у вредности од око 2,5 милијарди долара.

Испоруке система С-400, које су изазвале кризу у односима Турске и Сједињених Америчких Држава, почеле су средином јула.

Изручивање Гулена

Ердоган је у разговору са америчким председником поново тражио од Сједињених Америчких Држава изручење опозиционог исламског проповедника Фетулаха Гулена.

„Још једном смо истакли наш захтев за прекид његовог (Гуленовог) боравка у Сједињеним Америчким Државама... Предали смо бројне документе током ове посете. ФЕТО (назив који Турска користи за Гуленову организацију) су за нас терористи. Као што је познато, код нас је био покушај преврата и човек који је за то крив живи у Сједињеним Америчким Државама. То је неприхватљиво. Желимо да, као што ми испоручујемо терористе према њиховом (САД) захтеву, тако и нама њега испоруче“, објаснио је Ердоган.

Анкара оптужује Гулена за организацију покушаја државног преврата у јулу 2016. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала