Вучић: Нема више један шериф у свету

© AP Photo / Darko VojinovicАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Председник Србије Александар Вучић рекао је, сумирајући боравак у Паризу, да је његов утисак да значај мултилатерализма расте. Мале земље осећају се све слободније и независније и доносе одлуке у складу са својим интересима, јер више не постоји један шериф у свету, истакао је Вучић.

Последњег дана посете Паризу председник Србије Александар Вучић је на 40. заседању Генералне конференције Унеска говорио о притисцима да се српско наслеђе на Косову и Метохији преда неком другом и о неопходности да се заштити.

„Указао сам на то колика је угроженост наших најважнијих манастира, пре свега, јужно од Ибра, од Пећке патријаршије, Богородице Љевишке у Призрену, Манастира Дечани и Манастира Грачаница, до тога да се руше српска гробља и да та опасност увек постоји и захвалио сам се Унеску на свој подршци коју су нам пружили“, рекао је Вучић за РТС.

Каже да су у Паризу направљени добри контакти

„Ако смем да кажем — тешко да ће Косово моћи да постане део Унеска, ни данас, ни следеће године. Мислим да смо, и кроз буџетска питања и кључна политичка питања, овде успели да направимо једну добру основу за сигурну и чврсту позицију Србије“, рекао је председник.

Говорећи о питању мултилатерализма, Вучић је рекао да је то једна популарна реч о којој се много говори.

„Има оних који су за, попут Емануела Макрона, који је цео свој интервју ’Економисту‘ посветио мултилатерализму и снажењу Европе, као глобалном политичком играчу, при чему се разликују изјаве — Макрон сматра да Европа мора да има своју армију, да би била глобални политички играч“, рекао је председник Србије.

Према његовим речима, други део Европе или већи део Европе се ослања на НАТО.

„Оно што је за нас, као релативно малу земљу, важно, по својој територији и броју становника, је да значај мултилатерализма расте, да се мале земље осећају све слободније и независније и да доносе одлуке у складу са својим интересима, јер више не постоји један шериф у свету“, рекао је Вучић.

„То је тема у Паризу и свуда у свету и чини ми се да добро пливамо у тим водама“, истакао је председник Србије.

Председник Вучић 12. новембра није учествовао у панелу Унеска, због ванредног позива на састанак са француским председником Емануелом Макроном.

„Не можете у таквим стварима да чујете много шта ново. Све што радите и све што се мучите, радите да тактички за милиметар померате, као људи који знају како иде амерички фудбал, јарду по јарду, да померате унапред. Не можете ви са једног на други крај терена, осим изузетним потезом, то се ретко дешава“, каже Вучић.

Безброј техничких детаља, али о суштини — веома мало

Истиче да је потребно много добре тактике да бисмо се мало померили, посебно у овако тешким питањима, као што је питање Косова и Метохија.

„Француска и Европа хоће доминантну улогу, а на известан начин, то жели и Америка, али оно што још нисам видео то је суштина“, рекао је Вучић и додао да је чуо безброј техничких детаља, али о суштини — мало.

Истиче да је Тачију пред Макроном рекао да Приштина није испунила своје обавезе ни од раније, што је Тачи негирао.

„Ја вам сад кажем да ће тешко испунити било шта у будућности“, указао је српски председник Макрону, на шта је он рекао: „То ћемо да видимо“.

Захвалио је Макрону на његовом ангажману и труду и рекао да је први разговор који су имали био веома значајан, јер говори о билатералним односима и о његовом поштовању према Србији.

„На томе — капа доле“, рекао је Вучић.

Сутра о одлуци о одласку у Загреб

На питање да ли иде у Загреб на седницу Европске народне партије, председник је рекао да је одлуку донео, али да ће је саопштити сутра.

„За мене је важно да оставимо простор за изградњу добрих билатералних односа, али ми не пада на памет да се покуњим или спуштам главу пред неким, а да за то нема разлога, јер ја представљам слободарску земљу, поносан народ и представљам народ који ни од кога није заслужио ни пацке, нити да спушта или склања поглед у страну“, рекао је Вучић.

„Моја одлука биће добро образложена, сутра ћу разговарати и са шефом Европске народне партије Жозефом Долом, којем ћу прво саопштити, а онда целокупној јавности“, рекао је председник Србије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала