Потоп у Црној Гори: Вода продрла у Стари град у Будви, најгоре у Никшићу /видео, фото/

© AP Photo / Risto BozovicКиша у Црној Гори
Киша у Црној Гори - Sputnik Србија
Пратите нас
Од 2. новембра до данас у Црној Гори је пала велика количина кише, а падавинама је највише погођен Шавник, гдје је пало чак 644 литра кише по квадратном метру.

Како је саопштено из Завода за хидрометеорологију и сеизмологију, до јутрос у седам часова у Колашину је пало 594 литра кише по метру квадратном, у Подгорици 550, Никшићу 497, на Цетињу 491, Жабљаку 381, у Херцег Новом 274, а Бару и Улцињу по 260 литара кише по квадратном метру.

Тако је у односу на јуче забиљежен пораст водостаја на свим хидролошким станицама, осим на ријеци Ибар у Рожајима, док Зета и Морача ових дана биљеже водостај око 10 метара.

У Подгорици је Морача  у једном тренутку за само 12 сати порасла за три и по метра, па је водостај највеће подгоричке ријеке протеклих дана за само два метра мањи од рекордно измјерених 12,26 метара.

Снажно невријеме, праћено обилним падавинама, створило је нажалост нарочито озбиљне проблеме на територији општина Никшић, Будва и Колашин.

У Будви су таласи у ноћи између уторка и сриједе уништили терасе на плажи „Ричардова глава“, а вода је продирала и у будвански Стари град, па су ватрогасци затворили двије капије ка староградској плажи и поставили вреће с пијеском.

У Херцег Новом је обилна киша поплавила поједине пословне просторије у насељу Савина, а најгоре је, по свему судећи, прошла општина Никшић, у којој је вода протеклих дана продрла у куће и помоћне објекте у појединим приградским насељима. Најкритичнија ситуација била је у Броћанцу и Црнодолу, а критично је и у Мокрој Њиви, Глибавцу, Брезовику, Растовцу, Милочанима, Горњем Пољу, Шипачном, као и у горњем дијелу Кута, у никшићкој Жупи.

Огроман проблем представља и то што је вода из јаме из Боксита, из Ђураковог Дола, кренула преко имања мјештана околних села који тврде да су она сада уништена, те да нису више за употребу.

Такође, вода која се излила из корита ријека и потока, угрожавала је објекте и земљиште у неколико колашинских села и приградских насеља.

Како је након састанка Општинског тима за заштиту и спасавање казао предсједник Општине Колашин Милосав Булатовић, у санирању последица невремена учествовала је, осим Комуналног, и механизација колашинских, али и предузећа која изводе радове на државним пројектима и припадници Војске и полиције Црне Горе.

У колашинској општини кажу да су за сада путеви ка селима проходни, али се због одрона и воде на путу отежано саобраћа.

ХМЦГ за викенд најављује промјенљиво облачно вријеме.

У Хидрометеоролошком заводу ЦГ истичу да се у четвртак, петак и током викенда очекује промјенљиво облачно вријеме, повремено са слабијом кишом и дужим периодима сувог времена.

„У недјељу крајем дана киша, током ноћи у централним и јужним предјелима јача киша. Понедјељак, прије подне облачно са кишом, ујутру јача киша, по подне осјетно мање кише и дужи периоди сувог времена“, наводе у Заводу.

У петак по подне, суботу и у недјељу очекује се умјерен до јак јужни, а на приморју југоисточни вјетар.

„У вишим областима на сјеверу и дуж обале повремено се очекују врло јаки удари јужног вјетра, локално са олујним карактером“, упозорили су из ХМЗЦГ-а.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала