Путин: Русија ће се у оквиру БРИКС-а залагати за сарадњу у борби против финансирања тероризма

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Земље-чланице БРИКС-а требало би активније да сарађују у УН у борби против тероризма и ширења терористичке идеологије, укључујући и интернет, изјавио је председник Русије Владимир Путин на пленарном заседању самита БРИКС-а.

„Сматрамо да је један од приоритетних задатака за сарадњу учесника ’петорке‘ у УН развој међународних стандарда у спречавању тероризма и борби против ширења терористичке идеологије, укључујући и на интернету“, рекао је Путин.

Према његовим речима, Русија током свог председавања БРИКС-ом, које ће почети 1. јануара 2020. године, планира да блиско сарађује са партнерима у борби против прања новца, финансирања тероризма и враћања криминално стечене имовине.

Он је додао да сматра да земље БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република) треба да добију водећу улогу у Уједињеним нацијама (УН).

„Земље БРИКС-а требало би да преузму водећу улогу у УН. Морамо да будемо активнији и непрекидно ангажовани на промоцији позитивних програма, окупљајући око себе истомишљенике како бисмо заједнички решавали кључне глобалне и регионалне проблеме“, објаснио је Путин.

Говорећи о томе који ће бити главни приступи Русије током председавања БРИКС-ом, Путин је истакао:

„Све што ћемо радити на овај или онај начин стајаће у оквирима онога што је урађено током бразилског председавања БРИКС-ом, практично ћемо наставити те трендове и приоритете.“

Самит БРИКС-а, на којем учествују лидери Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужноафричке Републике, одржава се 13. и 14. новембра у Бразилу. Председавање БРИКС-ом ће 2020. године преузети Русија.

Обележавање 75. годишњице Другог светског рата

Руски председник подсетио је да ће се 2020. године обележавати 75. годишњица завршетка Другог светског рата и стварања Уједињених нација.

У вези с тим, Путин је да државе БРИКС-а размотре могућност припреме заједничке изјаве о тим значајним догађајима.

„Важно је осудити покушаје глорификације нациста и њихових присталица и чврсто се заложити за подршку светском поретку заснованом на међународном праву и Повељи УН“, нагласио је руски председник.

Он је позвао све колеге из БРИКС-а на самит те организације, који ће бити одржан на лето 2020. године у Санкт Петербургу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала