Путин: За сада нема планова за сусрет са Трампом

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин на самиту БРИКС-а у Бразилу
Председник Русије Владимир Путин на самиту БРИКС-а у Бразилу - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин је изјавио да је БРИКС фактор стабилности у светској политици и економији и додао да то није затворен савез и да ће његова улога расти.

„Ради се о томе да је ова организација одређени фактор стабилности, не само у политици, већ и у светској економији, јер се залаже за отворена тржишта, против било каквог протекционизма и тако даље“, изјавио је Путин након завршетка самита БРИКС-а.

Преговори о забрани ракета средњег и кратког домета

Путин је саопштио да кинеско руководство сматра да још није време да се учествује у преговорима Кина-САД-Русија о наоружању.

Руски председник предложио је да се прошири круг земаља које би могле да се укључе у руско-америчким преговорима за контролу наоружања.

„Прво, тачно је да су Русија и Сједињене Америчке Државе највеће нуклеарне ракетне силе на свету. А друго, ако се укључи Кина, зашто само Кина? Хајде да укључимо и Француску и Велику Британију и остале земље које су, као и она, званично признате као нуклеарне силе“, одговорио је Путин на питање какав је став председника Кине Си Ђинпинга о могућности трилатералног споразума између Русије, Сједињених Америчких Држава и Кине о забрани ракета средњег и кратког домета.

О војно-техничкој сарадњи са Индијом

„Испорука руских противваздушних ракетних система С-400 у Индију одвија се према плану, а Делхи није затражио да се тај процес убрза“, рекао је руски председник.

„Што се тиче испорука С-400, све иде по плану. Индијски колега није тражио да се нешто убрза“, објаснио је Путин.

Он је нагласио да Русија и Индија намеравају да наставе да „развијају сарадњу, укључујући и у областима које се сматрају оружјем заснованим на високој технологији“.

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаПредседник Кине, Си Ђинпинг, председник Русије Владимир Путин, председник Бразила Жаир Болсонару, премијер Индије Нарендра Моди и председник Јужноафричке Републике Сирил Рамафоза на самиту БРИКС-а
Путин: За сада нема планова за сусрет са Трампом - Sputnik Србија
Председник Кине, Си Ђинпинг, председник Русије Владимир Путин, председник Бразила Жаир Болсонару, премијер Индије Нарендра Моди и председник Јужноафричке Републике Сирил Рамафоза на самиту БРИКС-а

Састанак са Трампом

На питање новинара да ли планира да се састане са Трампом, Путин је одговорио да се састанак не планира.

Руски председник сматра да би долазак америчког председника Доналда Трампа у Москву за Дан победе био исправан корак са становишта предизборне кампање у Сједињеним Америчким Државама.

„Што се тиче 9. маја у Москви, мислим да би посета поводом завршетка Другог светског рата за лидера земље која је дала значајан допринос у борби против нацизма, чак и током предизборне кампање, била исправан корак“, нагласио је руски лидер.

О протестима у Боливији: Земља на ивици хаоса

Боливија је на ивици хаоса, ситуација у овој земљи подсећа Либију, сматра Путин.

„(У Боливији) практично нема власти. Безвлашће. Уопште, подсећа на Либију“, оценио је председник.

Он је при томе нагласио да у ситуацији са Боливијом не постоји „директна инвазија споља“.

„Али земља је на ивици хаоса. То је тако алармантан сигнал“, додао је он.

Путин је такође изразио наду да ће „здрав разум и разумевање интереса људи, становништва ових земаља (Латинске Америке), одговорност за положај грађана превладати“ над страначким амбицијама.

Ослобађање Сирије од терориста

Након што је Русија започела борбу против тероризма у Сирији, подржавајући легитимну владу у Дамаску, 90 одсто територије земље ослобођено је од терориста, рекао је руски председник.

Он је нагласио да су ове територије стављене под контролу легитимне владе Сирије. „Шта смо желели да постигнемо, то смо и урадили“, додао је руски лидер.

Путин је додао да су Сједињене Америчке Државе, укључујући и председник Доналд Трамп, дале свој допринос у борби против тероризма у Сирији.

„То треба признати и отворено рећи“, констатовао је Путин.

Истовремено, руски лидер је истакао да је међународна коалиција неколико година „тапкала у месту“ пре него што је Русија дошла у Сирију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала