Русија инсталирала „Јарс“ на „возу смрти“

© Tonio ReinesHerzИнтерконтинентални воз са балистичким ракетама
Интерконтинентални воз са балистичким ракетама - Sputnik Србија
Пратите нас
У Русији је направљен унифицирани ракетни комплекс „Јарс“ за различите типове базирања, укључујући железничко, изјавио је творац балистичких ракета „Топољ-М“, „Јарс“ и „Булава“, генерални конструктор Московског института за термотехнику , академик Јуриј Соломонов.

„Направили смо ракетни комплекс „Топољ-М“, сада „Јарс“ за различите типове базирања: и за стационарно и за покретно и за железничко — свуда је једна ракета“, изјавио је Соломонов у интервјуу за „Националну одбрану“.

Према речима Соломонова, морски стратешки ракетни комплекс „Булава“ за подморнице класе „Бореј“ такође је унифициран са горенаведеним ракетама по одређеним елементима и техничким решењима.

Пројекат изградње железничког носaча балистичких ракета, комплекса „Баргузин“ и даље је замрзнут. У крајњем случају, нема званичних информација да је на њему рад настављен.

Совјетски борбени железнички ракетни комплекс са ракетом „Молодец“ (воз смрти) престао је да се користи 2005. године према споразуму СТАРТ-2. Наредни споразум СТАРТ-3 не забрањује прављење нових ракетних комплекса таквог типа. Како се претпостављало, борбени воз нове генерације „Баргузин“ је требало да се заврши 2018. године, али је 2017. године „Росијска газета“ објавила, позивајући се на извор у војној индустрији, да је рад на њему обустављен.

„Багузин“ представља воз који се споља не разликује од обичног теретног воза. У његовим вагонима се инсталирају три интерконтиненталне балистичке ракете са 30 бојевих глава, свака по 550 килотона. У њему се налази и командни центар, технолошки, технички и комуникациони системи.

У случају претње нуклеарним ратом, оклопни воз излази на патролирање и уклапа се са другим железничким возовима. Након наређења о борбеној примени, воз се зауставља и спречава да почне напад. Кровови на крову три вагона се скидају, сакривени механизми са контејнерима за ракете подижу се у вертикални положај. За неколико минута се изводи лансирање.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала