Ударац Куртију из Врховног суда — са ким сада да формира владу? /фото/

© AP Photo / Visar KryeziuАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Косовски врховни суд одлучио је данас да одбаци жалбу покрета Самоопредељење (ЛВВ) и Прогресивне демократске странке (ПДС) и наложио да гласови, путем поште пристигли из Србије, буду одбачени као нерегуларни. Оваква одлука битно ће утицати на састав будуће владе у Приштини, будући да ће Курти и Мустафа морати да потраже трећег коалиционог партнера.

Централној изборној комисији привремених приштинских институција ће бити наложено да око 3.000 гласова из Србије избаци из коначног резултата избора, чиме ће се смањити праг за цензус, а коалиција НИСМА-АКР-ПД, ипак, постати део седмог сазива скупштине привремених институција Косова. Незадовољне стране се могу на ову одлуку врховног суда жалити уставном суду Косова, јавио је РТК на српском језику.

Врховни суд је одбацио све жалбе политичких субјеката на пређашње одлуке изборног панела за жалбе и представке, уложене након проглашења коначних резултата избора.

„Врховни суд је примио седам жалби од стране посланика различитих политичких ентитета. Након заседања већа за жалбе, жалба посланика ЛДК је одбачена, жалба посланика Турске демократске партије Косова је одбачена, две жалбе посланика ЛВВ су одбачене, жалбе Ашкалијске демократске партије су одбачене, док је жалба Прогресивно демократске стране одбијена као неоснована“, наводи се у саопштењу врховног суда медијима, преноси „Коха“.

Косовски врховни суд раније данас одбио је као неосноване и жалбе Самоопредељења и ЛДК у вези са пребројавањем гласова, док је жалбу Турске демократске партије Косова одбацио као закаснелу.

За сада нема реакције ЛВВ на ову одлуку врховног суда. Са друге стране, Ненад Рашић, лидер ПСД, ову одлуку оцењује као недемократски и опасан преседан за будућност начина на који расељени Срби остварују право гласа.

Померање цензуса

Иначе, ова одлука има директан утицај на састав седмог сазива скупштине привремених косовских институција, јер се избацивањем ових гласова из укупних резултата, спушта граница за прелазак цензуса и коалиција НИСМА-АКР-ПД, која је остала ван парламента, избацивањем ових гласова из збира укупних гласова, освојила потребних 5 одсто гласова за освајање шест посланичких места.

Од тих шест посланичких места, колико је сада освојила ова коалиција, три ће бити „одузето“ ЛВВ-у, а по једно ЛДК-у, ПДК-у и ААК-ПСД-у. ЛВВ (Самоопредељење Аљбина Куртија) и ЛДК (Демократска лига Косова Исе Мустафе) ће зато имати укупно 57 гласова у скупштини, што је за четири мање него што је потребно за формирање владе привремених приштинских институција — рачуница због које ће ЛВВ и ЛДК морати да потраже трећег коалиционог партнера.

Британски амбасадор вечерас угостио Вљосу Османи и Аљбина Куртија

Британски амбасадор на Косову Николас Абот дочекао је вечерас у резиденцији Вљосу Османи из Демократског савеза Косова и лидера Покрета Самоопредељење Аљбина Куртија.

Састанку и вечери присуствовао је и генерални директор за политичка питања британског Министарства спољних послова Ричард Мур.

„Вечерас сам у својој резиденцији дочекао Ричарда Мура, генералног директора за политичка питања у лондонском Министарству спољних послова, Аљбина Куртија и Вљосу Османи“, написао је Абот на свом профилу на Фејсбуку, на три језика — албанском, српском и енглеском.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала