Вучић не иде у Загреб

© REUTERSАлександар Вучић излази из кола
Александар Вучић излази из кола - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић одлучио је да не отпутује у Загреб где ће бити одржан конгрес Европске народне партије (ЕПП), на који је позван као лидер СНС-а, наводећи да, између осталог, не жели да утиче на додатно погоршање положаја Срба у Хрватској.

Вучић је у писму председнику ЕПП Жозефу Долу, у којем је образложио своју одлуку, навео и да то што неће присуствовати конгресу ЕПП-а у Загребу, није доказ слабости, већ, како каже, доказ снаге и жеље да мења ствари набоље.

Додао је да је најважнији део политике коју представља пружање руке и отворена врата за боље односе између Срба и Хрвата, између Србије и Хрватске у будућности.

У писму, које је „Блиц“ објавио у целости, Вучић се захвалио на позиву да се лично обрати конгресу ЕПП-а у Загребу и да је тај позив за њега велика част и захтев за још одговорнији приступ решавању бројних проблема у региону у којем живимо.

„Желим да Вас обавестим да сам припремио, чини ми се, озбиљну анализу догађања у региону, као и онога што бисмо сви заједно морали да учинимо у наредном периоду. Ипак, недељама уназад, а знам да Вас је у свом писму о томе обавестила Јадранка Јоксимовић, траје права медијска харанга у готово свим хрватским медијима против мог доласка у Загреб и Хрватску“, истакао је он.

Повела се хајка против мог доласка у Загреб

Вучић је додао да никаквих стварних разлога за такву врсту хајке нити је било, нити их има, осим што поједини кругови у хрватском друштву не могу да се навикну на снажнију улогу Србије и на чињеницу да се Србија економски подиже, а и политички није више на коленима.

„Као што знате господине председниче, нимало нисам страшљив, већ сам много пута одолевао таквим нападима и одговарао на организоване нападе. И снажно и озбиљно и одговорно. Такође, несумњиво је да би ми одлазак у Хрватску и јасно заступање српске политике донело значајне поене у Србији, али, узео сам у обзир и оно што је за мене најважнији део политике коју представљам, а то је пружање руке и отворена врата за боље односе између Срба и Хрвата, између Србије и Хрватске у будућности“, истакао је он.

Вучић је рекао да ни на који начин не жели да утиче на додатно погоршање положаја Срба у Хрватској.

„Због свега наведеног, обавештавам Вас да нећу присуствовати нашем конгресу у Загребу, сматрајући да тиме и Вама олакшавам посао, а мој недолазак, молим Вас, схватите као доказ снаге и жеље да мењамо ствари набоље, а не као доказ слабости“, поручио је он.

У складу са тим, а пре свега уз огромну наду и очекивање да ће односи Србије и Хрватске бити много бољи у будућности, Вучић је замолио Дола да један од наредних важних догадаја за ЕПП организује у Србији, где су, додаје, сви добродошли и где ни против једног учесника и члана ЕПП-а неће бити вођена било каква хајка и харанга.

Навео је да се СНС поноси тиме што припада породици европских народних партија и захвалио се Долу на свему што је учинио како за позицију Србије у Европи, тако и за положај напредњака у најважнијој породици европских политичких партија.

Замолио је Дола да пренесе његове честитке партијској колегиници Урсули Фон дер Лајен на избору за шефа Европске комисије, уз уверење да ће у овим тешким временима показати целој Европи зашто је „наша ЕПП“ најбољи, најозбиљнији и најодговорнији избор.

У посебној напомени Вучић додаје да ће напади на њега, чак и после одлуке којој се највећи део хрватског друштва надао, бити настављени.

„То узмите само као доказ сваке од речи коју сам вам овде написао“, закључио је Вучић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала