Запад частио Приштину: Немац изненада победио Руса

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе испред зграде Савета Европе у Стразбуру
Заставе испред зграде Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија
Пратите нас
Кандидат Немачке изабран је за специјалног известиоца Савета Европе, иако је фаворит био кандидат из Русије. Тако је Запад учинио политичку услугу самопроглашеној држави Косово.

Кандидат Немачке Петер Бејер изабран је за новог известиоца Парламентарне скупштине Савета Европе за Косово, иако је изгледало да ће више гласова добити руски сенатор Алексеј Кондратјев, који је од јуна ове године члан ПС СЕ и члан спољнополитичког одбора Савета Федерације.

Дипломата у пензији Зоран Миливојевић сматра да је изабран Немац, а не Рус, јер се Приштина бунила и Запад јој је изашао у сусрет.

Очекиван потез

„Русија не признаје независно Косово и очито је Запад одлучио да то буде Немац и неко ко се уклапа у концепт настојања да се потврди државност Косова“, коментарише наш саговорник.

Миливојевић каже да је очекивао да се ово деси и да није зачуђен, а то што је баш изабран Немац, чији су ставови познати по питању Косова, може само да изазове нове проблеме у вези са преговорима Београда и Приштине.

„Избор Бејера може да утиче у два правца. Прво, да се докаже да је Косово успео пројекат и да се процеси који се тамо дешавају — демократија, владавина права и остало, одвијају у позитивном смеру. Дакле, да се о том друштву ствара повољна слика, што би ишло у корист признавања државности. А друго је да на одговарајући начин потпомажу да Косово уђе у Савет Европе“, објашњава он.

СЕ је предворје ЕУ

Миливојевић подсећа да је Савет Европе предворје ЕУ и да лако може да се деси да Немци Косову са ове позиције омогуће, ако не пуно чланство, онда могућност да се укључи у рад Парламентарне Скупштине Савета Европе, иако нема пун међународноправни капацитет. То би Косову омогућило да буде више укључено у сам рад ове институције и да тиме себи отвори простор за пуноправно чланство.

Подсећамо — одлазећи министар привремених приштинских институција Беџет Пацоли изјавио је пред гласање да, уколико Кондратјев буде изабран, не жели са њим да сарађује. Тим поводом је руски сенатор изјавио за Спутњик да то и није новост и да је само резултат негативног понашања косовских Албанаца према Русији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала