Који су закључци другог међустраначког дијалога

© Tanjug / RADE PRELICТања Фајон, известилац ЕП за Србију
Тања Фајон, известилац ЕП за Србију  - Sputnik Србија
Пратите нас
На другом међустраначком дијалогу у Скупштине Србије о унапређењу услова за одржавање парламентарних избора, који је завршен вечерас, уз посредовање ЕП, процењено је шта је остварено од октобарског првог међустраначког дијалога и апеловано је да се донесу додатне конкретне иницијативе за унапређење услова за одржавање парламентарних избора.

Фасилитатори Европског парламента истакли су важност напретка у примени препорука из извештаја Европске комисије и ОЕБС-а, како би се регулисали сви битни аспекти, решили недостаци и пропусти у изборном оквиру, укључујући кроз пуни парламентарни надзор, наводи се у закључцима које су саопштили фасилитатори Едвард Кукан и Кнут Флекенштајн, уз присуство Владимира Бличика, известиоца Одбора за спољне послове ЕП за Србију, Тање Фајон, шефа делегације задужене за односе са Србијом и Маје Гојковић, председнице Скупштине Србије.

Фасилитатори су се захвалили свим актерима на активном учешћу у дијалогу, као и онима које су неформално консултовали.

На пола пута од три предвиђене рунде дијалога, постоји јасан осећај хитности предузимања значајних корака за решавање кључних питања, како би се остварио стварни напредак у унапређењу услова за одржавање парламентарних избора, пре свега у медијском окружењу, тачније у погледу улоге РЕМ-а, каже се у закључцима прослеђеним из Скупштине Србије.

Фасилитатори су нагласили, наводи се, да је такав значајан и конкретан напредак неопходан за одржавање треће рунде дијалога, заказане за 12. и 13. децембар.

Истиче се да је Влада обезбедила ажурне информације о учињеном напретку по питању обуке службеника задужених за вођење и ажурирање Јединственог бирачког списка и ажурирање новог интернет сајта за информисање грађана о бирачком списку.

Током дијалога је, стоји у закључцима, констатовано организовање Отвореног састанка у Народној скупштини о улози и раду РЕМ-а и апеловано је на све релевантне актере, посебно на РЕМ, да хитно наставе са активностима у циљу решавања недостатака у медијском окружењу и да делују у складу са новим иницијативама што је пре могуће.

„Важност да сви чланови РЕМ буду именовани и гарантовање праведног приступа и извештавања јавних медијских сервиса сматрана је приоритетом“, каже се у саопштењу.

Ово би требало, наводи се, да се обезбеди именовањем „3+1“ нових представника у РЕМ-у, усвајањем новог прописа заснованог на најбољој европској пракси за јавне сервисе, како би се обезбедио праведан приступ и извештавање током изборне кампање, као и успостављањем Надзорног одбора у Народној скупштини, који би пратио спровођење свих обавеза у вези са изборима.

На дијалогу се такође разматрао напредак у вези са испуњавањем обавеза преузетих током прве рунде међустраначког дијалога. Иако су поздрављена постигнућа и напредак у току, током међустраначког дијалога је наглашено да већина обавеза и даље није испуњена или је делимично испуњена, стоји у закључцима.

Као резултат тога, „Табела испуњавања обавеза“, израђена као резултат претходног међустраначког дијалога, је ажурирана и приложена закључцима.

Све укључене државне институције требале би убрзано да спроведу све обавезе, истовремено обезбеђујући стандарде и препоруке како је наведено у извештајима Европске комисије и ОДХИР-а, стоји у закључцима.

Поред тога, наводи се, у дијалогу су позване све парламентарне групе да буду конструктивне у пружању подршке усвајању измена и допуна изборног законодавства и у духу најбољих међународних пракси (избегавања великих промена уочи дана одржавања избора).

Узимајући у обзир свеукупни ниво испуњења предложених мера, каже се у саопштењу, потребно је предузети даље кораке пре следећег међустраначког дијалога средином децембра, како би учесници били сигурни да је учињено све што је могуће да се унапреде услови за одржавање избора.

„Предвиђена је друга фаза дијалога након парламентарних избора 2020. године и усредсредиће се на дугорочни циљ унапређења међустраначког дијалога у Народној скупштини, разматрањем питања као што су реформа Пословника о раду и даља ревизија целокупног изборног оквира“, стоји у саопштеним закључцима.

Приложена је и табела испуњавања обавеза са првог и другог међустраначког дијалога.

Као остварене обавезе наведене су мере којима се Министарству државне управе и локалне самоуправе даје надлежност да надгледа примену прописа који се односе на Јединствени бирачки списак (ЈБС), као и обука службеника укључених у одржавање и ажурирање ЈБС и унапређење њихових капацитета за рад на новом интернет сајту за информисање грађана о бирачком списку.

Остварено је и да се омогући приступ изводима из бирачког списка након гласања, на захтев грађана, као и план Народне скупстине да организује отворен састанак/јавно слушање са свим заинтересованим странама на тему улоге и рада РЕМ-а.

У табели се као делимично остварено наводе — забрана да државни званичници користе јавна средства у сврхе политичке кампање и адекватне санкције за све злоупотребе, препорука да РИК спроведе све неопходне обуке у припреми и спровођењу избора, укључујући и за чланове бирачких одбора, као и јавна инспекција активности бирачких одбора и њихова евиденција.

Делимично је остварено регулисање питања међународних и домаћих посматрача, и измене и допуне три закона, и то о Агенцији за борбу против корупције, о финансирању политичких активности и о јавним предузећима.

Као делимично остварено наводи се и да треба појаснити правила о политичком маркетингу унутар постојећег законодавства, како би се обезбедио равноправан приступ, третман и транспарентност, затим планирати да се обезбеди свеобухватна обука свих службеника укључених у спровођење избора и свеобухватна јавна кампања за бољу информисаност бирача, као и унапређење тачности бирачког списка.

У табели су као обавезе које нису остварене наведене и — успостављање Надзорног одбора Народне скупштине за контролу електронских и штампаних медија, као и именовања за упражњена места у РЕМ-у и појашњење процедуре за именовање и разрешење чланова РЕМ, наведено је у саопштењу са Табелом испуњавања обавеза.

Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала