Макрон: Кијев испунио све услове за „нормандијски самит“

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЕмануел Макрон
Емануел Макрон - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Француске Емануел Макрон изјавио је током разговора са украјинским председником Владимиром Зеленским да је Кијев испунио све услове за састанак у „нормандијском формату“, саопштила је прес-служба украјинског шефа државе.

„Председник Француске је нагласио да је Украјина испунила све неопходне услове за то да буде одржан самит у ’нормандијском формату‘. На основу тога, све стране су усагласиле датум његовог одржавања — 9. децембар у Паризу“, наведено је у саопштењу.

Додаје се да су лидери Украјине и Француске усагласили припрему веома садржајног састанка на највишем нивоу.

Зеленски је обавестио Макрона о садашњем стању безбедности у Донбасу.

„Стране су, такође, разговарале о економској сарадњи двеју земаља и договориле се да наставе билатерални дијалог током званичне посете француског председника Украјини“, наведено је у саопштењу.

Председник Украјине Владимир Зеленски  - Sputnik Србија
Зеленски: За сада ништа од састанка са Путином — сви су против

Раније је из Јелисејске палате саопштено да ће састанак лидера „нормандијске четворке“ (Русија, Украјина, Француска, Немачка) о решавању кризе у Донбасу бити одржан у Паризу 9. децембра.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је раније да је још рано говорити о могућности билатералног састанка руског председника Владимира Путина и његовог украјинског колеге Владимира Зеленског и да је тренутно акценат на припреми за самит у „нормандијском формату“.

Такозвани „нормандијски формат“ преговора о Украјини постоји од јуна 2014. године.

Тада су, током обележавања 70. годишњице искрцавања савезничке војске у Нормандији, лидери Русије, Украјине, Француске и Немачке први пут разговарали о решавању сукоба у Донбасу.

Од тада је одржан низ телефонских разговора и састанака на највишем нивоу, као и контаката министара иностраних послова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала