На прелазу Градина заплењени свети јеврејски списи и кутија опточена драгим камењем /фото/

© Управа царинаОдмотан свитак Торе, заплењен на граничном прелазу Градина
Одмотан свитак Торе, заплењен на граничном прелазу Градина - Sputnik Србија
Пратите нас
На граничном прелазу Градина цариници су у сарадњи са полицијом запленили свете јеврејске списе, писане на пергаменту за које се претпоставља да су изузетно стари и вредни.

Цариници су у сарадњи са полицијом 14. новембра 2019. године у поподневним часовима, на улазу прелаза Градина, открили и спречили покушај кријумчарења антиквитета непроцењиве вредности.

Реч је о свицима из јеврејске свете књиге Торе, које су цариници открили у „фолксваген турану“ немачких регистарских ознака, у којем је на сувозачком месту био 57-годишњи Либанац са пребивалиштем у Берлину, који се и пријавио као власник откривених предмета, саопштила је Управа царина Србије.

© Управа царинаПолудраго камење утиснуто на кутији
На прелазу Градина заплењени свети јеврејски списи и кутија опточена драгим камењем /фото/ - Sputnik Србија
Полудраго камење утиснуто на кутији

Ти несвакидашњи антиквитети откривени су након што су оба путника одговорила да немају ништа да пријаве, а цариници ипак одлучили да детаљно прегледају аутомобил.

Захваљујући оправданој сумњи царинских службеника, део светске културне баштине је спасен и сачуван од даље препродаје на црном тржишту, наводи се у саопштењу.

Цариници су прво у касети испод седишта, иза сервисне књижице возила, затекли кесу у коју је била умотана цилиндрична бакарна футрола, која је од старости и патинирала.

Отворивши је у њој су затекли свитак исписан јеврејским писмом за који су посумњали да је део свете јеврејске књиге.

© Управа царинаОтворена кутија са већим свитком
На прелазу Градина заплењени свети јеврејски списи и кутија опточена драгим камењем /фото/ - Sputnik Србија
Отворена кутија са већим свитком

Наставили су контролу аутомобила, па су у пртљагу у кеси пуној половне гардеробе пронашли и кутију од импрегниране говеђе коже украшену полудрагим камењем, која је била умотана у једну мајицу.

Богато украшена кутија сама по себи представља драгоценост која се у пракси ретко среће, а када су цариници пажљиво отворили мали катанац којим је била осигурана, у њој су затекли још један свитак за који такође постоји основана сумња да је део јеврејског светог списа Торе.

С обзиром на природу откривених предмета, одмах је контактирана Јеврејска заједница у Београду из које је и потврђено да су се пред цариницима нашли делови јеврејског светог списа, али да би се поуздано утврдило да ли је реч о оригиналима, неопходно је да необични антиквитети буду подвргнути детаљном вештачењу, закључује се у саопштењу.

© Управа царинаЦилиндрична бакарна футрола за свитак
На прелазу Градина заплењени свети јеврејски списи и кутија опточена драгим камењем /фото/ - Sputnik Србија
Цилиндрична бакарна футрола за свитак
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала