Сирија ће од Америке захтевати компензацију због крађе нафте

© AFP 2023 / FABIO BUCCIARELLIНафтна поља у Сирији
Нафтна поља у Сирији - Sputnik Србија
Пратите нас
Сирија ће тражити од Уједињених нација да се размотри питање крађе сиријске нафте, те ће од САД захтевати компензацију због тога, изјавио је председник Сирије Башар ел Асад.

Истовремено, он је критиковао Уједињене нације да су се претвориле у „полудржаву којом управљају банде по принципу ко је јачи“.

„Познато ми је, као и многим другим широм света, да УН заправо не постоје, будући да данас не постоји међународно право. Живимо у свету који више личи на онај до Другог светског рата, него на онај после њега. Ми можемо да се жалимо на шта год хоћемо, али те жалбе завршавају на полицама“, истакао је Асад.

Подсетимо, око 90 одсто сиријске нафте налази се на источној обали реке Еуфрат, где се раније налазило упориште терористичке организације ДАЕШ. Та територија је данас под контролом курдских одреда Сиријских демократских снага — савезника САД.

Представник Пентагона Пет Хофман је рекао да сва зарада од сиријске нафте иде управо Сиријским демократским снагама, док је министар одбране Марк Еспер истакао да ће Американци бранити нафтне бушотине и одговорити силом на било који покушај њиховог заузимања.

Званични Дамаск не признаје аутономну администрацију на североистоку Сирије, као и војно крило Сиријских демократских снага.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала