На реду је Египат: Америка би да заустави руски Су-35 на лету за Каиро

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Уђи у базу фотографијаМногоцелевой сверхманевренный истребитель Су-35 во время демонстрационного полета на Международном авиационно-космическом салоне МАКС - 2013 в Жуковском
Многоцелевой сверхманевренный истребитель Су-35 во время демонстрационного полета на Международном авиационно-космическом салоне МАКС - 2013 в Жуковском - Sputnik Србија
Пратите нас
Пентагон и Стејт департмент су у заједничком писму египатским властима запретили санкцијама уколико набаве руске ловце Су-35. Оваквом реакцијом у руској стручној јавности нико није изненађен.

Претње, уцене и застрашивања су већ постале препознатљива пракса Вашингтона према „непослушним“ земљама и представљају јасан пример нелојалне конкуренције.

„Вол стрит журнал“ наводи да су амерички државни секретар Мајк Помпео и шеф Пентагона Марк Еспер позвали у писму египатског министра одбране да одустане од споразума са Русијом о куповини руских ловаца. У писму се истиче да ће нови велики договори о наоружању са Русијом у најмању руку отежати размену војних информација са САД, као и америчку војну помоћ Египту.

Према речима неименованог представника Стејт департмента, договор о куповини руских ловаца може довести до тога да Вашингтон изрекне санкције Каиру. Овај посао између Русије и Египта, како наводе извори, договорен је крајем прошле године и подразумева испоруку више од 20 авиона у вредности од две милијарде долара. Сама испорука, како тврде медији, требало би да почне у периоду 2020–2021. године.

© Sputnik / Maxím BlinovСу-35с
На реду је Египат: Америка би да заустави руски Су-35 на лету за Каиро - Sputnik Србија
Су-35с

Лист наводи да су званичници Пентагона лично упозорили и команданта египатских ваздухопловних снага на нежељене последице споразума, уз напомену да су се уцене и застрашивање Вашингтона поклопиле са посетом руског министра одбране Сергеја Шојгуа Каиру.

Шојгу је у понедељак стигао у Каиро да би присуствовао четвртом састанку заједничке руско-египатске комисије о војно-техничкој сарадњи. Током посете, Русија је понудила Египту помоћ у јачању одбрамбених способности земље.

Каиро неће подлећи уценама?

Руски војни експерти кажу да Египат, који је данас један од водећих увозника руског оружја, вероватно неће подлећи америчкој уцени и купиће борбене авионе Су-35. Подсећајући да је Вашингтон покушавао да изврши притисак и на друге земље, попут Турске, због куповине руског наоружања, експерти оцењују да САД нису спремне за фер конкуренцију на глобалном тржишту оружја и да поново прибегавају ужасној пракси притиска на суверене државе које бирају најбоље оружје за одбрану.

„Притисак ће бити огроман. Нажалост, свет се већ дуже време суочава са таквим потезима Америке која на тржишту оружја уместо конкурентношћу наступа присилом, принудом. Видимо како се они понашају према Турској, а сада је на ред дошао Египат. Нема сумње да ће се и друге земље суочити са истим проблемом. Мислим да није тешко дати одговор на питање зашто САД то раде, с обзиром да губе трку на тржишту оружја. Американци су просто почели да користе силу, приморавају, заврћу руке својим партнерима како би прогурали своје оружје“, каже за Спутњик руски војни експерт Александар Жилин.

Авион Су-35 један је од најбољих у свету вишенаменских ловаца 4++ генерације, изузетних маневарских могућности, а успешно је тестиран и у Сирији.

Експерти оцењују да руски ловац превазилази западне моделе по брзини, маневарским способностима и размерама. Такође је, како сматрају стручњаци, бољи од западних конкурената у блиској борби.

„Мислим да ово није никакво ’русовање‘, али наши авиони су јефтинији од западних и Су-35 потпуно одговара потребама Египта, укључујући и потребу да се супротставе авијацији НАТО-а и САД. Они су им довољни. Најважнија је обука пилота, али ми можемо да им обучимо посаде тако да им нико у региону не може парирати“, каже Жилин.

Египат ће проћи као Турска

Уколико се САД заиста одлуче на увођење неких мера против Египта, верује се да оне неће бити озбиљне. Највероватније ће се Вашингтон ограничити на делимично резање економске помоћи Египту, чији је део и војна компонента. Али, они ће тада себи нанети штету, јер у оквиру те помоћи Египат, пре свега, купује америчко оружје. Због тога ће се САД, као и у случају Турске, ограничити на застрашивања, усвајање блажих санкција, али неће ићи на озбиљне мере.

Могуће је делимично замрзавање војно-економске помоћи, али ни то, вероватно, неће дуго трајати.

Вишенаменски ловци Су-35 и Су-30М2 током тренажног лета у оквиру припреме за церемонију отварања Источног економског форума у Владивостоку - Sputnik Србија
Један Су-35 може на мегдан са пет Ф-35

„Најважнији ’разлози‘ су се већ чули — говори се о нелојалној конкуренцији, да Америка поново хоће да буде велика, да Америка хоће да промовише сопствену економију и економске пројекте… И то је апсолутно разуман и рационалан интерес сваке земље. Али, зашто је то нелојална конкуренција? Американци стварно производе добру војну технику и уместо да се такмиче некаквим економским показатељима, достигнућима и квалитетима, они покушавају то да прогурају силом и да казне оне који одбијају да купују америчке производе. То је апсолутно нецивилизовано и то ће се пре или касније вратити Америци као бумеранг“, каже стручњак за Америку Александар Домрин.

Напомињући да је у САД реч „нецивилизованост“ највећа увреда која се може изрећи опонентима, Домрин сматра да би Русија требало чешће да указује Вашингтону на његову „нецивилизованост“ и да га позива на „цивилизовано понашање“.

Руски војни експерти истичу да се данас војно-техничка сарадња Русије и Египта успешно развија. Каиро је данас један од главних купаца руског наоружања, а недавно су одржане и заједничке руско-египатске војне вежбе противваздушне одбране „Стрела пријатељства-2019“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала