„Ал Дахра“ покреће нови пројекат на комплексу бившег ПКБ-а

© Фото : PKB_CorporationПКБ - лого
ПКБ - лого - Sputnik Србија
Пратите нас
Компанија „Ал Дахра Србија“, која је прошле године постала власник ПКБ-а, планира изградњу привредно-индустријског комплекса у Београду, пише „Политика“.

Реч је о 10 биогасних постројења која би требало да буду изграђена на територији општине Палилула, пише лист.

Како се наводи, план је да једно од постројења буде подигнуто на земљишту у оквиру фарме крава „Врбовско“, али и две нове фарме које „Ал Дахра“ намерава да изгради у оквиру земљишног комплекса бившег ПКБ-а између Глогоњског рита и Ковилова.

Најављено је да ће урбанистички пројекат бити на јавном увиду од 18. до 25. новембра.

Београдски секретаријат за урбанизам и грађевинске послове најавио је на свом порталу јавну презентацију, пише „Политика“.

Истиче се да је реч о 10 независних биогасних постројења од по 0,999 мегавати у 10 фаза.

Члан Управног одбора Удружења „Биогас“ и власник електране у Ботошу Бранислав Поморишки рекао је за „Политику“ да је реч о доброј инвестицији, јер је биогас најбољи облик обновљивих извора. Каже да је и најскупљи, јер је цена изградње постројења на биогас, ако се користи најбоља технологија, око 2,8 милиона евра за један мегават.

Биогас је будућност обновљивих извора енергије у Србији, рекао је Поморишки и навео да сада у Србији на мрежи има око 14 мегавати и око 12 постројења, што је мало ако се, рецимо, упореди с најразвијенијом земљом на том плану, Немачком, која има више од 1.000 мегавати на мрежи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала