Амерички сајбер-стручњаци у Црној Гори истражују „хибридне претње“

© Depositphotos.com / GorodenkoffДаркнет
Даркнет - Sputnik Србија
Пратите нас
Елитни тим америчких сајбер-стручњака борави у Црној Гори и са црногорским колегама ради на супротстављању злонамерним сајбер-актерима на кључним мрежама и платформама. То је недавно саопштено из Амбасаде САД у Црној Гори, без навођења више информација о каквим тимовима се ради, преноси „Побједа“.

Амерички специјализовани безбедносни портал „Сајберскоп“ је у својој анализи открио нове детаље, наводећи да се ради о мисији познатој под називом „Хант форвард“, те да су операције релативно нове за америчку Сајбер-команду. Ова мисија, како се наводи, обично шаље између пет и 30 чланова америчке службе, који лове злонамерни софтвер.

Дејвид Лубер, извршни директор америчке Сајбер-команде, чији чланови бораве у Црној Гори и истражују хибридне претње, казао је да, радећи са партнерским земљама, та команда добија важне информације, које им помажу да заштите њихов сајбер-простор.

На конференцији „Сајбер кон 2019“ Лубер је објаснио и како тимови који су упућени у Црну Гору раде свој посао.

„Кроз случајеве када су одбрамбени тимови Сајбер-команде позвани да помогну у одбрани мрежа других нација, попут Црне Горе, Команда је научила пуно о злонамерном софтверу. Позвали су нас да сарађујемо са њима у њиховим мрежама у одбрамбеној улози. и тада смо стекли невероватне увиде у напредне, упорне претње и злонамерне софтвере и били смо у могућности да то покажемо остатку света“, казао је Лубер.

Американци бране црногорску мрежу

Лубер је додао да према Закону о националној одбрани из 2019. САД имају парво да делују изван мреже Министарства одбране како би помогле савезницима да се бране унапред.

„То је велика разлика, јер је у прошлости Министарство одбране могало да делује само у сопственим мрежама. Али, када нас позову наши савезници, сада можемо да радимо и помогнемо у одбрани унутар њихових мрежа“, појаснио је Лубер.

Ова акција је, додаје, баш оно што америчко Министарство одбране назива „одбраном унапред“.

„Затим узимамо те информације и делимо их са нашом сајбер-индустријом и владом“, истакао је Лубер.

Подсетимо, амерички државни секретар Мајк Помпео казао је недавно, током посете Подгорици, да је захваљујући директној сарадњи са Црном Гором у области сајбер-безбедности развијена заштита од руског малвера који, како је навео, „сада штити милијарде уређаја широм света“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала