Да ли је откривена најмања стабилна црна рупа довољно велика да нас прогута

CC0 / пиксабеј / Црна рупа
Црна рупа - Sputnik Србија
Пратите нас
Астрофизичари су открили црну рупу која је 3,4 пута масивнија од Сунца. Удаљена је од Земље близу 10.000 светлосних година, где орбитира око џиновске звезде отприлике једном у 83 дана, пише „Њу сајентист“.

Научници су открили до сада најмању стабилну црну рупу, а с обзиром на то да је такве црне рупе тешко опазити, хрватски физичар Дарио Хрупец, доцент на Одељењу за физику Универзитета у Осијеку, објаснио је колико су оне опасне и могу ли нас изненада прогутати, односно без упозорења уништити цео Сунчев систем.

Упркос великој маси, размера ове црне рупе је само 20 километара.

Може ли прогутати Земљу

С обзиром на то да црних рупа те величине у свемиру има у размерно великом броју, али их је јако тешко уочити, Дарио Хрупец је објаснио представља ли нам такав свемирски феномен озбиљну претњу.

Хрупец каже како нас супермасивне црне рупе могу уништити, али оне су предалеко, а мале, које би могао да створи Велики хадронски сударач (мада до сада није) или космички ваздух врло високе енергије која упада у атмосферу, биле би превише нестабилне и брзо би се распале у блеску високоенергијског гама-зрачења, преноси „Национална географија“.

Дарио Хрупец објаснио је шта би се догодило када бисмо се приближили црној рупи звездане масе. Наиме, велике црне рупе, звезданих маса или веће, стабилне су. Оне могу да прогутају целу планету или чак целу звезду, али не на даљину, с другог краја свемира.

Да би објекат завршио у црној рупи мора најпре да дође врло близу ње, објаснио је Хрупец. Кад би се, рецимо, Сунце претворило у црну рупу масе Сунца (што се неће догодити), планете не би завршиле у тој црној рупи него би наставиле да се гибају по својим путањама исто као и пре.

CC0 / пиксабеј / Црна рупа
Да ли је откривена најмања стабилна црна рупа довољно велика да нас прогута - Sputnik Србија
Црна рупа

Око црних рупа се деформише простор

„Ова новооткривена црна рупа има више маса Сунца, дакле она није толико мала. Односно, мала је у том смислу да нас не може увући као супермасивна црна рупа која зна да буде велика као читав наш Сунчев систем.

Оно што је позитивно код супермасивних црних рупа јесте да њих лако приметимо јер изазивају, због своје масе, врло уочљиве учинке. Црне рупе које су звезданих маса су толико малих размера да их јако тешко можемо спазити у другој галаксији.

Оне су малене тачке које око себе деформишу светлост, али у тако малој мери да ми то сада не можемо разлучити. Када бисмо им пришли, или оне нама, довољно близу, онда бисмо видели да се око њих деформише простор и да се тела у њиховој близини другачије померају“, рекао је Хрупец.

Не могу нас изненадити

„Шта би се догодило да нам се приближи црна рупа размера 20 километара? Не би нас уништила, без бриге. Морала би да нам се приближи јако близу. Наиме, када би она летела као слободни објекат и дошла близу границе нашег Сунчевог система, уочили бисмо је према неким гравитацијским пертурбацијама и сигурно би утицала на гибање неких тела.

С тим да морам да напоменем да је мало вероватно да ће црна рупа размера двадесетак километара негде да путује, оне су обично везане уз неко друго свемирско тело.

Дакле, да се такве црне рупе налазе близу нас, у смислу близине која нас може угрозити, ми бисмо их већ видели, односно уочили њихов утицај. У том бисмо случају видели ефекте изобличавања звездане позадине, као да су звезде око њих искривљене и мутне.

Тако да нема бојазни да се оне скривају око нашег Сунчевог система и чекају негде у заседи“, закључио је Хрупец, који је члан међународне колаборације МАГИЦ, чији су Черенковљеви телескопи смештени на канарском острву Ла Палми, и међународне колаборације ЦТА, чији се телескопи тек граде на Ла Палми и Параналу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала