Корак у сусрет Кијеву: Русија показала да се са њом може договорити

© Sputnik / Екатерина Кейзо / Уђи у базу фотографијаУкрајински бродови се враћају кући
Украјински бродови се враћају кући - Sputnik Србија
Пратите нас
Предајом Украјини ратних бродова, које је запленила пре годину дана у својим територијалним водама, Москва је направила гест добре воље, сматрају руски парламентарци.

Позитивна тенденција

Сенатор са Крима Сергеј Цеков назвао је одлуку Русије да врати Украјини бродове — гестом добре воље.

„Ми показујемо да смо спремни за нормализацију односа са Украјином, за дијалог са Украјином“, рекао је Спутњику руски сенатор.

По његовим речима, успостављање дијалога између две државе се може само поздравити.

„То је позитивна тенденција“, нагласио је Цеков.

Зеленски VS Порошенко

Посланица Државне думе Наталија Поклонска сматра да се предајом бродова излази у сусрет Украјини.

„Сваког месеца добијамо добре вести у том правцу. Раздвајање снага, размена (заробљеника), сада бродови. Сви ти кораци, несумњиво, показују да су све приче администрације Порошенка да се са Русијом не може договорити — биле апсолутна лаж“, рекла је Поклонска.

Она је нагласила да се не могу брзо повратити односи које су раније кијевске власти поквариле, али је поздравила кораке садашњег председника Украјине Владимира Зеленског. Поклонска је сигурна да европски пут Украјине не треба да буде у вези са погоршањем односа са Русијом у свим фронтовима.

Вештачка конфронтација

Посланик Државне думе Михаил Шеремет сматра да предаја бродова Украјини може представљати почетак успостављања добросуседских односа између две државе.

„То је добра тенденција која може постати преломни тренутак у процесу постепене обнове узајамног разумевања и поверења између наших држава, које су добро покварили ранији такозвани председници Украјине, који су дошли на власт оружаним путем, током оружаног пуча“, рекао је Шеремет.

Посланик је уверен да је конфронтација између братских држава била створена вештачким путем.

„То је за нас апсолутно недопустиво. Што пре ми решимо нерешена питања, брже ће наши народи живети у миру, процвату и благостању“, рекао је посланик.

Он је изразио наду да ће томе допринети предстојећи састанак у „нормандијском формату“.

Украјински ратни бродови „Бердјанск“, „Никопољ“ и реморкер „Јани Капу“ напустили су данас луку „Керч“, где су били усидрени током годину дана. Како се очекује, они ће бити предати Украјини сутра, у неутралним водама Црног мора.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала