Србин који у Ермитажу стоји поред Да Винчија, Микеланђела, Рембранта... /видео/

© Sputnik / Оливера ИкодиновићЕрмитаж
Ермитаж - Sputnik Србија
Пратите нас
У Санкт Петербургу, руској престоници културе, налази се највећи, главни музеј Русије — Ермитаж.

Он у својој пребогатој ризници чува сећање на једног великог Србина који је задужио Русију. Музеј постоји скоро 255 година и може се похвалити једном од највећих и најважнијих уметничких колекција на свету.

Садржи око три милиона уметничких и историјских експоната из разних епоха и свих крајева света — дела Да Винчија, Микеланђела, Рафаела, Тицијана, јединствену колекцију Рембранта и Рубенса...

Упркос томе, само мали део блага Ермитажа је изложен. У 350 сала представљено је само пет одсто тог богатства, а да би се видели сви експонати потребно је прећи 24 километра! Статистичари су израчунали да би посетиоцу требало најмање шест година да види све експонате, ако би само по један минут посматрао сваки уметнички предмет.

Главна збирка Ермитажа заузима шест историјских здања која се налазе дуж обале реке Неве, а срце музеја је Зимски дворац, бивша резиденција руских царева, од Катарине Велике, до последњег руског цара Николаја Другог.

Управо на том месту владари су доносили важне политичке и дипломатске одлуке, организовали балове и пријеме…

Палата импресионира, не само својом лепотом, већ и величином — има 1.057 раскошно декорисаних соба, скоро 2.000 врата и још толико прозора, као и 117 степеништа.

У подрумима и таванима Ермитажа живи и педесетак мачака, које чувају светску ризницу вредних експоната од мишева... Њихов лик традиционално украшава магнете и друге сувенире које сваки туриста обавезно понесе из северне руске престонице — Санкт Петербурга.

У новој епизоди „Моје Русије“ обиђите дворане Зимског дворца и сазнајте који Србин је на портрету који краси зидове овог музеја.

Новинарка Спутњика Оливера Икодиновић у видео блогу „Моја Русија“ сваке друге недеље у месецу води вас на вама позната, али и скривена места Москве и Русије. Завирите са нама у различите кутке Русије и њене престонице, упознајте њихове лепоте и традицију и осетите дух земље и душу Руса.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала