Бугарска тражи „Патриот“ од Америке

CC BY 2.0 / FRANK TREVINO, USA / Flickr / Амерички противракетни систем "Патриот" МИМ-104
Амерички противракетни систем Патриот МИМ-104 - Sputnik Србија
Пратите нас
Уочи посете бугарског премијера Бојка Борисова Сједињеним Америчким Државама, Атлантски савет Бугарске апеловао је на премијера да поразговара са америчким председником Доналдом Трампом о „стратешки важним питањима за земљу“.

Како се наводи, та питања укључују „супротстављање руском хибридном рату против Бугарске, изградњу заједничких бугарско-америчких одбрамбених објеката и пружање подршке приликом куповине следеће групе од осам авиона Ф-16“.

Поред тога, из Организације су истакли да се надају да ће премијер покренути питање и могућег размештања система „Патриот“ на територији Бугарске.

„Атлантски савет Бугарске очекује америчку подршку у распоређивању савезничких система ПВО и ПРО одбране ’Патриот‘ на нашој територији у случају потребе, у контексту јачања присуства НАТО-а на југоистоку“, наводи се у саопштењу бугарске организације на Фејсбуку.

Подсетимо, раније су из Атлантског савета више пута изражавали забринутост због руских система С-400 на војним вежбама у Србији. Из Организације су чак истакли да је могуће да руски системи остану на територији Србије.

На територији Бугарске се налазе четири базе за земље-чланице НАТО-а, које могу заједно да их користе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала