Хути запленили брод у Црвеном мору

© WikipediaЦрвено море-мапа
Црвено море-мапа - Sputnik Србија
Пратите нас
Арапска коалиција на челу са Саудијском Арабијом оптужила је присталице јеменских побуњеника из покрета „Ансар Алах“ (Хути) да су запленили брод у јужном делу Црвеног мора, јавила је телевизија „Ал Арабија“, позивајући се на саопштење коалиције.

Како јавља телевизија, два брода која припадају Хутима, запленила су брод „Рабих 3“ који је превозио опрему једне јужнокорејске компаније. Према тврдњама коалиције, на броду се налазила посада у чијем саставу су били страни држављани.

Саудијска Арабија је оптужила Хуте да су одговорни за заплену цивилног брода. Они су овим прекршили норме међународног поморског права.

Како је јавила телевизија „Ал Џазира“, представник покрета „Ансар Алах“ је изјавио да су Хути запленили два ратна брода арапске коалиције. Они су били заплењени, како тврде Хути, у територијалним водама Јемена, у близини луке Ходејда.

Војно-политички сукоб у Јемену између владе и Хута, побуњеника шиитског покрета Ансар Алах, траје од 2014. године. Од марта 2015. године на страну владе ушла је војна коалиција арапских земаља на челу са Саудијском Арабијом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала