Кремљ потврдио: Самит „нормандијске четворке“ 9. децембра

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаВелики Камени мост преко реке Москве и московски Кремљ
Велики Камени мост преко реке Москве и московски Кремљ - Sputnik Србија
Пратите нас
Кремљ је потврдио да су припреме за самит у „нормандијском формату“ ступиле у завршну фазу, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

„Поподне ћемо дати информације о међународном телефонском разговору. Он ће бити у великој мери повезан са припремама за ’нормандијски формат‘ који је планиран за 9. децембар. Припрема је у току и већ је ушла у завршну фазу“, рекао је Песков новинарима. 

Песков је додао да Кремљ није склон ни прецењивању ни потцењивању очекивања од самита у „нормандијском формату“.

„Нећу давати никаква очекивања у вези са ’нормандијским форматом‘. То је врло озбиљан састанак, дуго очекивани. Знате да је претходио прилично дуг период пре него што је овај састанак планиран“, објаснио је Песков.

Он је, такође, са жаљењем констатовао да је постојала и веома дуга пауза у раду „нормандијског формата“ и рекао да не жели да прецењује очекивања како се „не бисмо разочарали и истовремено не потцењивати, надајући се да ће те припреме дати резултате“, одговорио је Песков на питање о очекивањима Кремља од предстојећег састанак „нормандијске четворке“.

Агенција „Блумберг“ је раније, позивајући се Јелисејску палату, саопштила да ће се лидери Француске, Немачке, Украјине и Русије састати у „нормандијском формату“ 9. децембра у Паризу.

Такозвани „нормандијски формат“ преговора о Украјини постоји од јуна 2014. године. Тада су, током обележавање 70. годишњице искрцавања савезника у Нормандији, лидери Русије, Украјине, Француске и Немачке први пут разговарали о решавању сукоба у Донбасу. Од тада је одржан низ телефонских разговора и самита, као и контаката министара спољних послова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала