Хидроелектрана „Ђердап 1“ — скоро као нова /видео, фото/

© Sputnik / Дејан СимићХидроелектрана "Ђердап"
Хидроелектрана Ђердап - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У ХЕ „Ђердап 1“ пуштен је данас у погон пети агрегат, што значи да та хидроелектрана сада има пет (од шест) агрегата који су као нови. Министар енергетике Александар Антић изјавио је том приликом да је „Ђердап 1“ највеће благо Србије и наш најважнији објекат.

„Ми смо ремонтима коју су извршени на пет блокова обезбедили да ти агрегати имају нови радни век за наредне четири деценије“, рекао је министар новинарима након пуштања у погон агрегата на тој хидроелектрани.

Он је додао да је капиталним ремонтом пет агрегата обезбеђена додатна енергија за стабилност енергетског система Србије.

Он је подсетио да је „Ђердап 1“ пуштен у рад 1972. године и да је тада представљао највећи хидроенергетски објекат у Европи.

Директор ЕПС-а Милорад Грчић изразио је задовољство због пуштања агрегата у рад, оценивши да сада ЕПС има пет хидроагрегата који су као нови и увећане снаге за 30 мегавата по агрегату.

© Sputnik / Дејан СимићСастанак руског амбасадора Александра Боцан-Харченка и министра рударства и енергетике Александра Антића
Хидроелектрана „Ђердап 1“ — скоро као нова /видео, фото/ - Sputnik Србија
Састанак руског амбасадора Александра Боцан-Харченка и министра рударства и енергетике Александра Антића

„Остао је још један агрегат, када се он уради, моћи ћемо да кажемо да имамо ’Ђердап 1‘ као да смо га тек изградили“, рекао је он.

Оно што је сада важно, према његовим речима, јесте и комплетан ремонт ХЕ „Ђердап 2“, који се налази неколико десетина километара низводно, код Неготина.

© Sputnik / Дејан СимићЂердап 1: Пуштање у рад петог агрегата
Хидроелектрана „Ђердап 1“ — скоро као нова /видео, фото/ - Sputnik Србија
Ђердап 1: Пуштање у рад петог агрегата

„То је ХЕ мањег производног капацитета, али која има 10 агрегата другачијег типа.“

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко оценио је да данашњи догађај показује да ревитализација иде по плану и да нема никаквих застоја.

Пуштање агрегата у погон је резултат заједничког деловања стручњака компаније „Силовије машини“, једне од најугледнијих и најстручнијих у Русији и стручњака у Србији.

© Sputnik / Дејан СимићДиректор ЕПС-а, руски амбасадор и српски министар обилазе Ђердап 1
Хидроелектрана „Ђердап 1“ — скоро као нова /видео, фото/ - Sputnik Србија
Директор ЕПС-а, руски амбасадор и српски министар обилазе Ђердап 1

Он је навео да само заједничке активности могу да доведу до оваквих резултата који су од значаја не само за електропривреду Србије, већ и за економију Србије и целог региона.

Он је на крају додао да се пуштање у погон агрегата остварује активним политичким контактима српских и руских власти и да показује да се уз политичке контакте и дијалог реализује договорено.

Након пуштања у рад петог агрегата, делегација, на челу са руским амбасадором, је положила венац на споменик српским и руским војницима у Кладову.

© Sputnik / Дејан СимићПолагање венаца на споменик српским и руским војницима у Кладову
Хидроелектрана „Ђердап 1“ — скоро као нова /видео, фото/ - Sputnik Србија
Полагање венаца на споменик српским и руским војницима у Кладову
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала