Највреднији пасош на свету — француски, а где смо ту ми?

© Depositphotos.com / MaxxyustasПасоши светских земаља
Пасоши светских земаља - Sputnik Србија
Пратите нас
На сајту „Quality of Nationality Index“ (QNI) објављена је нова верзија са листом највреднијих пасоша на свету, према којој је на првом месту Француска, док је Србија на 61. позицији.

Приликом формирања рејтинга узети су у обзир показатељи као што су развијеност економије одређене државе, ниво развоја људског потенцијала, јавни поредак и стабилност, визни системи, као и могућност пресељења у друге земље ради боравка и запослења.

Француски пасош је већ осму годину за редом на првом месту ове листе. Француска је ове године успела да освоји 83,5 одсто од могућих 100 бодова.

На другом месту се налази Немачка (82,8 одсто), затим следи Данска (81,7 одсто). Четврто место деле Шведска и Норвешка (81,5 одсто), а на петом месту је Исланд.

Међу десет лидера су и Финска, Италија, САД, Ирска и Шпанија.

Русија се налази на 62. месту, са освојених 42 одсто бодова, што је најбољи резултат у целој историји рачунања. У поређењу са прошлом годином, Русија је успела да се подигне за две позиције.

Према мишљењу састављача листе, руски пасош даје власнику велику слободу кретања. Аутори су ниско оценили пасош када је реч о могућности пресељавања у друге земље због посла и становања.

Што се тиче земаља региона — Босна и Херцеговина је заузела 71. место, а Црна Гора 64. место на листи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала