Руски амбасадор: Није донета одлука о интеграцији БиХ у НАТО

© Sputnik / Дејан СимићАмбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов
Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов - Sputnik Србија
Пратите нас
Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов изјавио је вечерас да Програм реформи БиХ, који је усвојен на седници Председништва БиХ, није у вези са интеграцијом БиХ у НАТО.

Иванцов је истакао да то није Годишњи национални програм, те да тај документ није у вези са Акционим планом за чланство у НАТО-у.

„Председништво је донело важну одлуку. Овај документ одражава чињеницу да нема унутрашњег јединства у БиХ у вези са чланством у НАТО-у. Добро је да ће даљи кораци у вези са сарадњом са НАТО-ом бити под контролом Парламентарне скупштине и Председништва БиХ. Земље Квинте, које су помагале постизање тог споразума, такође, деле овај став о том документу“, рекао је Иванцов за РТРС.

Он је подржао одлуку Председништва БиХ о именовању Зорана Тегелтије за председавајућег Савета министара, наводећи да је добро да је то техничко питање решено.

„Нажалост, прошло је више од годину дана од те одлуке, због тога што су у тај процес била унесена нека питања која нису са тим у вези“, каже Иванцов.

Иванцов је изразио наду да ће формирање Савета министара бити завршено на време.

„Имамо низ питања која треба решавати са новим сазивом Савета министара. На тај начин ће бити деблокиран и рад Парламентарне скупштине, где, такође, имамо низ иницијатива о којима треба расправљати“, нагласио је Иванцов.

Говорећи о 24 године од потписивања Дејтонског мировног споразума, чији је гарант и Русија, Иванцов је истакао да руска страна у потпуности подржава тај споразум.

„Његови темељи су равноправност, дијалог и постизање компромиса о свим питањима, и то је једини основ за БиХ и њено постојање. Дејтонски мировни споразум треба да се примењује онакав какав јесте. Приче о могућем његовом преиспитивању и трансформацији у правцу централизације БиХ су неодговорне и чак могу да буду опасне“, оценио је Иванцов.

Руски амбасадор је поновио да високи представник међународне заједнице у БиХ нема никакву корисну улогу у БиХ.

„Високи представник није синоним за ’бонска овлашћења‘, већ он треба да промовише и подстиче процесе стабилизације, компромис, међуетнички дијалог, равноправан развој свих делова БиХ и решавање спорних питања. Да ли је он имао корисну улогу у томе? Није“, истакао је Иванцов.

Високи представник, додао је он, није у потпуности представник целе међународне заједнице.

„Он по свом избору стане на ову или ону страну. То није коректно и то има негативну улогу. Због тога сматрамо да је дошло време да ОХР буде затворен“, нагласио је Иванцов.

Говорећи о мигрантској кризи, Иванцов је навео да је то велики проблем са којим се суочава БиХ, и да је Русија забринута због тога што се БиХ посматра као локација која би требало да буде прихватилиште миграната, пренела је Срна.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала