Украјина оптужила Русију за крађу ве-це шоља са бродова

© Sputnik / Екатерина Кейзо / Уђи у базу фотографијаУкрајински брод испод Керчког моста
Украјински брод испод Керчког моста  - Sputnik Србија
Пратите нас
Командант Морнарице војске Украјине Игор Воронченко је изјавио да је са њихових бродова које је Русија запленила, а затим вратила Украјини, „нестала скоро сва опрема, укључујући и ве-це шоље, утичнице, плафоњере“.

„Вуча је у току, брзина је веома мала, бродови се не крећу самостално. Руси су их уништили“, истакао је Вороченко у интервјуу за „Канал 4“.

Он је обећао да ће целом свету показати „варварско понашање“ Москве.

Такође је додао да се бродови налазе у близини украјинских територијалних вода.

Украјински бродови се враћају кући - Sputnik Србија
Корак у сусрет Кијеву: Русија показала да се са њом може договорити

Москва је 18. новембра предала украјинској страни три брода украјинске морнарице, који су задржани у близини Керчког мореуза због повреде руске границе.

Инцидент у Керчком мореузу

Три брода украјинске ратне морнарице „Бердјанск“, „Никопољ“ и „Јани Капу“ 25. новембра су, нарушавајући чланове 19 и 21 Конвенције УН о морском праву, пресекла државну границу Русије. Бродови су ушли у привремено затворене воде Русије и неколико часова изводили опасне маневре, не одговарајући на захтеве руских бродова који су их пратили. Сва три брода су задржана и касније превезена до луке у Керчу.

Приведена су 24 украјинска војника, укључујући два агента Службе безбедности Украјине, који су се, према речима прес-службе Федералне службе безбедности, налазили на бродовима и координирали провокације.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала