Заев преплашен, ломи се изнутра

© REUTERS / Stoyan NenovПремијер Северне Македоније Зоран Заев
Премијер Северне Македоније Зоран Заев - Sputnik Србија
Пратите нас
Блокирање проширења ЕУ могло би да изазове драматична померања у целом региону, страхује премијер Северне Македоније Зоран Заев.

„Ломим се изнутра“, каже македонски премијер у интервјуу за амерички лист „Њујорк тајмс“.

Лист подсећа да је пре два месеца лидер мале балканске нације у Северној Македонији ходао усправно, уз подршку светских лидера, уз похвале првог човека УН зато што је понудио светлу тачку у проблематичном свету, а нашао се и на листи кандидата за Нобелову награду мира.

„Премијер Заев је заложио своју политичку каријеру и будућност своје земље у решавању тродеценијског спора са суседном Грчком око имена земље. Уз мукотрпне дипломатије и супротно свим очекивањима, он је успео. Али данас све то изгледа далеко“, пише „Њујорк тајмс“.

Лист наводи да су очекивања била да ће након промена имена Северна Македонија моћи да отвори пут ка ЕУ, али је прошлог месеца Француска ставила блокаду, тражећи реформу у процесу приступања.

© Tanjug / TANJA VALICЗоран Заев
Заев преплашен, ломи се изнутра - Sputnik Србија
Зоран Заев

Према писању „Њујорк тајмса“, то је довело до дестабилизације македонске владе и још опасније, таква одлука доводи до статуса кво у региону у којем влада нестабилан мир још од краја ратова у бившој Југославији, преноси „Плус инфо“.

„Ово ме уништава лично, психолошки“, истакао је Заев. Он је у разговору рекао да је забринут „не само за себе и своју земљу“, већ за стабилност целог Западног Балкана.

„Национализам и радикализам могу поново да порасту. Постоји ризик од конфликата унутар самих земаља, али и између земаља“, рекао је Заев. На питање зашто се одлучио да распише ванредне изборе, Заев је одговорио да није имао избора.

„Уколико не идемо на изборе, национализам ће порасти. Преплашен сам“, закључио је Заев у интервјуу за „Њујорк тајмс“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала