Што Албанци више освајају Црну Гору, то јој више пуне буџет

CC0 / pixabay / Албанска застава
Албанска застава - Sputnik Србија
Пратите нас
Национални савјет Албанаца у Црној Гори огласио се поводом казне изречене Албанцу Ирфану Домнори због истицања албанске заставе.

Домнора (64) је протјеран је из Црне Горе на мјесец дана и кажњен са 300 евра, зато што је истакао албанску заставу на промотивној манифестацији 13. Крајинска „Коштанијада“, која се ових дана одржава у Бару. Из Управе полиције поручили су да је Домнори и прије боравио на територији Црне Горе и истицао албанску заставу, због чега је такође био упозорен.

„Због оваквог прекршаја биће процесуирано свако лице које се буде понашало на наведени незаконити начин. Државни симболи се морају поштовати на начин који прописује законска регулатива“, упозорили су из Управе црногорске полиције.

Национални савјет Албанаца, коментаришући случај Домнорија, наводи да то што је албански држављанин кажњен са 300 евра и протјеран из Црне Горе на мјесец дана „јасно показује право лице дела црногорске полицијске власти, која користи законске празнине“, како би „изразила анимозитет који има према симболима и националном идентитету Албанаца“.

„Иако је Национални савјет у два случаја, 2012. и 2014. године, информисао Министарство за унутрашње послове Црне Горе подробно који је симбол, односно национална застава Албанаца у Црној Гори, за неколицину службеника црногорске полиције ово изражавање ствара проблем“, казао је предсједник Националног савјета Албанаца Фаик Ника.

Он је поручио да „нема и неће бити власти у Црној Гори која ће уплашити Албанце у испољавању њиховог националног идентитета кроз националне симболе“.

„Албанци у Црној Гори су аутохтон народ, који ће очувати и испољавати свој национални идентитет под свим условима и у свакој ситуацији, не угрожавајући никога и не дозвољавајући да се потчињавају, да се према њима врши притисак, да се манипулишу и слично. Национални савјет ће стати уз сваког родољуба који жели испољавати свој национални идентитет, свим облицима и демократским средствима“, саопштио је Ника.

Албанце и Црногорце веже „чврсто америчко пријатељство“

Пошто је МУП Црне Горе прије неки дан по први пут наплатио 300 евра за махање албанском заставом, аналитичар Матија Николић иронично коментарише да би то требало да значи да ће се и у будућим случајевима црногорске власти опходити на исти начин, па предвиђа да би такво пуњење буџета могло да ријеши озбиљне дугове Црне Горе, јер су албански челници казали да ће платити не само 300 евра по застави, већ колико год да треба када је у питању њихов национални симбол и његово јавно испољавање.

„Дакле, како се приближава 28. новембар — Дан заставе сусједне Албаније, имаћемо озбиљно пуњење буџета новцем од црногорских грађана албанске националности који национални празник Албаније прослављају као свој. И, наравно, када се у Тузима, Улцињу и Плаву и свим оним дјеловима Црне Горе који се у албанским маркетиншким агенцијама на разне начине представљају као дјелови „велике Албаније“ завијоре албанске заставе или заставе на којима су исцртане границе велике Албаније“, „предвиђа“ Николић за Спутњик.

Ако оставимо шалу на страну, наш саговорник истиче да „од те приче нема ништа“, те да је познато да Влада Црне Горе неће смјети да се замјери својим новим албанским пријатељима, за које их, како каже — „веже чврсто америчко пријатељство“.

„Црногорска власт у оваквим околностима врло тешко може без албанског фактора који је, између осталог, и неисцрпна база гласова, и то најчешће сумњивих и из далеког иностранства, а који Црну Гору највише воле баш на дан избора. Тада путнике (Албанце) из бијелог свијета најчешће гледамо на аеродромима насмејане и са рукама укрштеним преко груди, јер тако испољавају љубав према својој јединој отаџбини“, образлаже Николић.

Овај аналитичар предвиђа да ћемо, све док год не дође до промјене политике која се спроводи у Црној Гори, имати исту или још гору ситуацију, те да ће се све чешће вијорити албански симболи и црногорски топоними мијењати албанским, као и да ће бити све ређе казне за истицање недозвољених симбола — „таман толико да се локалним Србима или Црногорцима утјера страх у кости када истичу своје прађедовске симболе“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала