Космос, НАТО и амерички „ратови звезда“

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаПројекат робота који би требало да замени људске посаде у космосу
Пројекат робота који би требало да замени људске посаде у космосу - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Државе чланице НАТО-а су донеле одлуку да космос укључе у сферу својих одбрамбених интереса, што заправо представља почетак реализације америчког плана „ратови звезда“, који предвиђа коришћење космоса у војне сврхе, како би се онеспособили сателити других земаља и створила могућност наношења удара на копнене и морске објекте.

Сергеј Јермаков са Руског института за стратешка истраживања сматра да прича о одбрамбеним интересима Алијансе нема основа, нарочито ако имамо у виду да се сваки одбрамбени систем лако може трансформисати у офанзивни и да је оваква одлука НАТО део америчке стратегија за почетак „ратова звезда“.

„Одлука да НАТО прошири своје деловање на космос донета је под притиском Вашингтона, који активно развија стратегије за вођење космичких и сајбер-ратова, поред класичних, који укључују ваздушно, копнено и морско пространство. За НАТО то значи да ће се члан 5 Вашингтонског споразума о колективној одбрани примењивати и на космос“, рекао је Јермаков.

Укључивање НАТО-а у „ратове звезда“

Експерти истичу да ширење дејстава НАТО-а на космичку оперативну сферу подразумева развијање структура које ће се у почетку користити за прикупљање војно-обавештајних података. Како експерти објашњавају, реч је о космичким системима за праћење и позиционирање који се користе и за управљање и координацију војним јединицама, лоцирање противничких снага и предавање важних информација, али и за вођење хибридног рата.

Јермаков наглашава да је главни циљ Вашингтона био да изврши притисак на НАТО, не би ли обезбедио одговарајући формат за остваривање својих војних планова.

CC0 / Pixabay / Рат у свемиру - илустрација
Космос, НАТО и амерички „ратови звезда“  - Sputnik Србија
Рат у свемиру - илустрација

„САД не скривају своје планове да у будућности користе космос у борбене сврхе. Американци већ имају космичку команду и на овој етапи за њих је важно да се НАТО прикључи програму, како би се обезбедила базична инфраструктура која се касније може трансформисати у системе за извођење космичких напада. Из стратешке перспективе, то значи да ће НАТО савезници развијати структуре за управљање и прикупљање података, које ће у перспективи бити интегрисане и обезбеђивати међусобну комуникацију између војних снага земаља чланица НАТО-а, што ће служити интересима Пентагона“, навео је Јермаков.

Према речима војног аналитичара Александра Жилина, САД ни са ким не деле своје напредне технологије, па ни са својим НАТО партнерима, јер желе да доминирају и диктирају своје услове, и то успешно раде.

„НАТО испуњава функцију проамеричког војног конвоја, који уређује политичке ситуације у разним земљама, у складу са интересима Вашингтона“, додао је Жилин.

Тестирање новог нуклеарног оружја у космосу

Експерт подсећа да у овом контексту не треба заборавити и намеру Американаца да, поред размештања оружја у космосу, раде и на развијању оружја на три нова ратна фронта:

„Реч је о сајбер-простору до висине геостационарне орбите, где се могу наћи сателити са дометом до 36.000 километара, којима они желе да онеспособе сателите потенцијалних противника и изазову колапс. Други фронт је електромагнетно поље Земље, чијом манипулацијом је могуће вештачки стварати климатске катастрофе као ново оружје. И трећи фронт је гравитационо поље. Ако Американци остваре своје планове, нуклеарно оружје ће изгледати као дечија игра“, упозорава Жилин.

Он сматра да ће овакво оружје, баш као и нуклеарно, захтевати тестирање, а последице могу бити катастрофалне по човечанство.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је раније изјавио да је Северноатлантска алијанса признала космос као своју нову оперативну сферу, што значи да ће сва средства у космосу бити на располагању Алијансе, како у мирнодопско време, тако и у време рата. За руске експерте ова изјава јасно указује на будући развој догађаја, нарочито ако узмемо у обзир да су се НАТО и земље чланице Алијансе супротстављале свим напорима Москве да се постигне договор о забрани размештања оружја у космосу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала