Ректорка: Рад Малог проглашен плагијатом, дисертација ће бити поништена

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICСиниша Мали
Синиша Мали - Sputnik Србија
Пратите нас
Одбор за професионалну етику је утврдио да постоје елементи академске нечеститости у изради докторске дисертације кандидата Синише Малог и сходно томе је донео одлуку да се поништи одлука Наставно-научног већа ФОН-а, рекла је за РТС ректорка БУ Иванка Поповић. Додаје да је одлука Одбора коначна и да она аутоматски представља став Универзитета.

Докторска дисертација Синише Малог ће бити поништена.
Иванка Поповић је за РТС навела да је Одбор за професионалну етику дао налог да се поступи по одговарајућем правилнику, „где се заправо може рећи да је дошло до плагирања, односно до преузимања туђе интелектуалне својине без одговарајућег навођења“.
Рекла је да је знање вредност коју морамо да штитимо и да је академска честитост везана за поштовање ауторских права других.

„У овом случају је дошло до непоштовања ауторских права других и по том основу је Одбор за професионалну етику донео своју одлуку“, рекла је Иванка Поповић.

На питање да ли то значи да је рад проглашен плагијатом, ректорка је одговорила: „Тако је“.

„То се сада обрађује према нашим правилницима и по поступку који влада на Универзитету. За који дан ће бити објављено коначно решење са образложењем одлуке. У сваком случају, Сенат ће бити обавештен шта су даљи кораци“, истакла је ректорка.

Додала је да ће даљи кораци довести до тога да ће се поништити докторска дисертација.

„То је мера која је праћена јавним оглашавањем да је тај корак учињен“, навела је Иванка Поповић и појаснила да се то оглашава на седницама Универзитета и факултета.

Нагласила је да је одлука Одбора коначна и да је то стручно тело Универзитета, што значи да је то аутоматски и став Универзитета у Београду.

Појаснила је да је Синиша Мали 2011. године одбранио тезу и да није промовисан у доктора наука.

„Диплома постоји, није уручена, и не може бити уручена после ове одлуке Одбора за професионалну етику“, истакла је Иванка Поповић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала