Руска „Википедија“ стиже 2022.

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин на презентацији Велике руске енциклопедије у председничкој библиотеци
Председник Русије Владимир Путин на презентацији Велике руске енциклопедије у председничкој библиотеци - Sputnik Србија
Пратите нас
За стварање Велике руске енциклопедије (ВРЕ) — руског пандана „Википедије“, биће потребно око две милијарде рубаља (око 28,3 милиона евра), саопштио је главни уредник научне издавачке куће ВРЕ Сергеј Кравец на презентацији у Уфи.

Он је истакао да ће се онлајн-сервис радити 33 месеца. На пројекту ће радити 270 људи, од којих је 150 стално запослених у издавачкој кући. За ауторе чланака предвиђен је хонорар.

„Чланци, стварање чланака, научне рецензије, увођење нових концепата... то су хонорарни чланци“, објаснио је он.

Почетак рада пројекта планиран је за крај пролећа 2022. године. Онлајн-сервис неће садржати само информативне материјале, већ и истраживачки део, који подразумева полемике и дискусије.

Википедија, библиотека - Sputnik Србија
Зашто Путин руши „божанске истине“ које сервирају сви — од научника до психопата

Кравец је на представљању енциклопедије изјавио да ће садржај на порталу бити подељен по областима.  

„Постојаће поглавља књижевности и лингвистике, културе и спорта, хемије, физике и математике, музике, биологије и многи други“, објаснио је уредник.

Он је истакао да ће се на порталу сваке године ажурирати 20.000 енциклопедијских појмова.

Кравец је 8. новембра изјавио да ће за објављене информације у руском аналогу „Википедије“ одговорност сносити и аутор и уредник, а сви текстови проћи ће кроз енциклопедијски циклус који се састоји од провере чињеница, исправног транскрибовања имена и географских назива итд.

Председник Русије Владимир Путин предложио је 5. новембра да се „Википедија“ замени Великом руском енциклопедијом. Он је изразио уверење да ће електронска верзија енциклопедије, за разлику од „Википедије“, моћи да постане извор поузданих информација у „добром, савременом облику“. Истовремено, Кремљ је нагласио да се не ради ни о каквим забранама или ограничењима приступа „Википедији“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала